A répa-dogot Balatonfenyvesen készíti a Konyhám, és 1700 forintba kerül. Az év felfedezettje a világosi vegán bundáskenyér lett.
Hetedik alkalommal hirdettek győztest idén az Év Strandétele versenyen – írja a Gusto.hu. A lap szerint ez a balatonfenyvesi Konyhám által nevezett répa-dog lett.
A döntőbe hét ételt juttattak be az előkóstolók, a zömmel gasztroújságírókból álló, Bíró Lajos séffel is erősített zsűri közülük választotta ki a győztest és az év felfedezettjét.
Ez utóbbi a balatonvilágosi Tarow bisztró vegán bundáskenyere lett.
A répa-dog egy rusztikus, panko jellegű morzsában kisütött répa, amit különlegesen finom és egészséges strandételnek értékeltek. A répa-dog mellé sült bacon, majonézes-tejfölös pesztó, marinált gyömbér és hagyma jár, az ára 1690 forint.
A vegán bundáskenyér egy bagett, aminek bundája csicseriborsólisztből, mandulatejből készül, amit kurkumával tesznek tojásosabb színűvé, és fekete sóval tojásosabb ízűvé. Avokádó, paradicsomos salsa, savanyított lilahagyma és friss zöldfűszerek járnak mellé, 2350 forintért – olvasható a Gusto.hu-n.
A többi döntőbe jutott étel, amiket a beszámolók szerint a győztesek mellett is érdemes kipróbálni:
- a Tiki Beach Bisztró (Zamárdi) édesburgonya-lángosa szarvasraguval,
- a Random Bagel Bar (Örvényes) Mekk Mester-bagele,
- a Fogas Bisztro (Alsóörs) gyömbéres tökfőzeléke,
- a Terasz Bistro & Beach Bar (Balatonalmádi) balatoni bokrétája,
- a Kedvenc Kávé és Delikát (Tihany) „Balote” névre keresztelt grillezett kukoricája.