Élet+Stílus hvg.hu 2020. december. 13. 17:09

Mikulás az intenzíven – vajon ez már sok lesz a gyerekeknek?

A brit egészségügyi szolgálat karácsonyi reklámfilmje amilyen megható, annyira megrázó.

Karácsony 2020

A karácsony idén sem marad el, legfeljebb kicsit más lesz, mint ahogy vártuk és ahogy megszoktuk. Kompromisszumokat kell majd kötnünk, talán áldozatokat is kell majd hoznunk, de végül is ez a szeretet ünnepe, és mint ilyen, erős kötelék közöttünk. Sok mindent kibír. Tartson velünk a ráhangolódásban!

A brit egészségügyi szolgálat, az NHS a kórházi dolgozók kemény valóságát mutatja be a téli ünnepkörhöz igazítva. A most megjelent reklámfilmjük főszereplője a Mikulás, aki egyelőre még nem az ajándékokkal, hanem a koronavírussal küzd. Mégpedig az életéért.

A kisfilmben látszólag eszméletlenül kerül be a kórházba, ahol az egészségügyi dolgozók talpig védőöltözetben próbálják meg visszahozni az életbe. Az NHS a reklámfilmmel a dolgozói előtt akart tisztelegni, akik, mint a közösségi oldalakon írták, mindent megtettek az idei járványban, hogy gondoskodjanak a betegekről. Egyúttal arra is fel akarták hívni a figyelmet, hogy a koronavírus különösen veszélyes az idősekre, vagyis a Mikulásra is.

A film végére a Mikulás szerencsére rendbe jön, de ez sem győzte meg a bírálókat, akik szerint a reklám érzéketlen és túl messzire ment. Szerintük a gyerekek már így is elég sok mindenért aggódhatnak, igazán nem kellene ebbe belekeverni még a Mikulást is. Sokan feltették a kérdést, hogy vajon hány gyerek fogja elsírni magát, amikor meglátja a Mikulást az oxigénmaszkban.

A többség viszont jól reagált a filmre, és már több mint 150 millió fontot összegyűjtöttek az NHS javára. A brit egészségügyi szolgálat megjegyezte azt is, hogy karácsonykor és szilveszterkor több százezer egészségügyi dolgozó fog dolgozni, hogy életben tartson és meggyógyítson betegeket.

 

Karácsony 2020
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról