Lévai Anikó állítja, a vallatásnál az elkövetők mindig tele szájjal bizonygatták, hogy nekik ugyan fogalmuk sincs a rejtélyről.
Orbán Viktor felesége, Lévai Anikó már 20 éve vesz részt az Ökumenikus Segélyszervezet munkájában. Az ingyenes terjesztésű Lokál – amiben több a kormányzati hirdetés lassan, mint a cikk és egykor Habony Árpádhoz kötötték, de betolták a fideszes médiaholdingba – online kiadásában interjú jelent meg Lévaival, ahol azt mondta, az „Ökumenikus Segélyszervezet tizennyolc intézményében folyik egész évben a munka: a családok átmeneti otthonaiban, a hajléktalanokkal vagy a szenvedélybetegekkel foglalkozó központjainkban. Azt szoktam mondani, nem kell ahhoz égszakadás, földindulás, hogy elköltsük a gyűjtésekből származó pénzt.” Azért érdekes, hogy Lévai a hajléktalanok megsegítéséről is beszél, ugyanis a Fidesz-kormány több intézkedésével is üldözi a hajléktalan embereket.
Lévai öt gyermek, közte négy lány édesanyja, két nagyobbik lányának már saját családja, gyermekeik vannak. „Nekik már ott kell helytállniuk, nem is féltem őket ettől. A két kisebbik lányom is ugyanúgy otthonosan mozog a konyhában, mint a nővéreik. Ügyesen főznek, sütnek.” Kiderül, már a két és féléves Aliz is tevékeny részese lesz a karácsonyi sütésnek.
Az ilyen esték ezelőtt is mindig nagyon vidámak voltak, lisztesek és mézesek, és rendszerint titokzatos módon tűnt el viszonylag komoly mennyiségű sütemény. A vallatásnál az elkövetők mindig tele szájjal bizonygatták, hogy nekik ugyan fogalmuk sincs a rejtélyről – avatott be minket Lévai.
A Lokál megosztja Lévai receptjét is, így készít mézes zserbót Orbán Viktor felesége. Idézzük:
„Hozzávalók:
A tésztához:
12 dkg méz, 10 dkg vaj, 0,5 dl tej, 2 tojás, 16 dkg cukor, fél citrom leve, 60 dkg liszt, 1 kiskanál szódabikarbóna, 1 tasak vaníliás cukor, 1 kiskanál őrölt fahéj, só
Elkészítés: A mézet a vajjal és a tejjel felforrósítjuk. A tojásokat kikeverjük a kristálycukorral és a citromlével, gyors mozdulatokkal a mézes keverékhez adjuk.
A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, a vaníliás cukorral, a fahéjjal és egy csipet sóval. A tojásos-mézes keverékhez adjuk, fakanállal alaposan összekeverjük. Ragacsos keveréket kapunk, melynek tetejét elsimítjuk, és a keverőtálban hagyva fél órára betesszük a hűtőszekrénybe.
A sütőt előmelegítjük. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, lisztezett munkalapon átgyúrjuk, 4 rudat formálunk belőle. Liszttel beszórt két sütőpapírlap között egyenként kinyújtjuk. A felső sütőpapírlap a tepsi méretével legyen azonos. A „túlnyújtott” szegélyeket szabályosan körbevágjuk, a tésztalapot sütőpapírostól behúzzuk, beemeljük a tepsibe, a felső papírlapot eltávolítjuk. A tésztát 5-8 percig szép világosra sütjük, a tepsiben hagyjuk kihűlni. Óvatosan bánjunk vele, mert törékeny!
Hozzávalók a krémhez:
1 tasak vaníliás puding, 3 dl tej, 20 dkg porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 narancs reszelt héja, fél dl citromlé, fél dl rum, 20 dkg vaj
Máz: 20 dkg málna vagy ribizlilekvár, 20 dkg étcsokoládé
Elkészítés: A krémhez a pudingport sűrű péppé főzzük a tejjel, tetejére szitálunk 1 evőkanál porcukrot, hogy ne bőrösödjön meg, és hagyjuk kihűlni. A vajat habosra keverjük a maradék porcukorral és a vaníliás cukorral, hozzáadjuk a narancs reszelt héját. A pudinghoz keverjük a citromlevet és a rumot, kanalanként összedolgozzuk a vajas krémmel.
A lekvárt felforrósítjuk. A legszebb, legsimább lapot tepsibe fektetjük, megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a második lapot, megkenjük a lekvár felével, a tetejére illesztjük a harmadik lapot, megkenjük a maradék krémmel, és betakarjuk a félretett, sima aljára fordított lappal, kissé lenyomkodjuk.
Egyenletesen megkenjük a maradék forró lekvárral, 20 percig szikkasztjuk. A csokoládét apróra vágjuk, meleg vízfürdőben felolvasztjuk, a sütemény tetejére öntjük, és egyenletesen elkenjük, hagyjuk teljesen megdermedni. Lazán letakarjuk, legalább 2 napig hűvös helyen „érleljük-puhítjuk”.
Tálalás előtt forró vízbe mártogatott, szárazra törölt hosszú pengéjű késsel 5×5 cm-es négyzeteket, majd azok átlója mentén háromszögeket jelölünk be a máz tetején, és mindig csak annyit szeletelünk fel a tésztából, amennyi egy alkalommal várhatóan elfogy. Minél tovább áll, annál finomabb, puhább, porhanyósabb. Hűvös helyen, fóliadobozba zárva nagyon sokáig friss marad, szilveszterre is remek!”