Ki gondolná, hogy így is lehet: különleges célból, különleges rum került forgalomba Guatemalában. Aki megveszi, a hegyi gorillák túlélését támogatja.
Az új rum a Kong Ron nevet kapta. Az „esőerdők itala” főként azoknak a növényeknek, gyümölcsöknek a kivonatát tartalmazza, amelyek a világ egyik leginkább veszélyeztetett állatfaja, az afrikai hegyi gorillák élőhelyén, a Virunga-hegység környezetében is megtalálhatók. Így az összetevők között, amelyekhez guatemalai cukornádat adnak, ott a bambusz, a banán, a szeder, a vadzeller, az eukaliptuszlevél.
A desztilláció után a Kong Ron kilenc évig érlelődött amerikai fehér tölgyből készült hordókban, így még karamell és vaníliás ízhatásokkal egészül ki. Szokatlan formájú palackja egy 15 éves felnőtt gorilla fejét ábrázolja, szintén természetes hatású, ásványi anyagokból és kvarcból készült, érintése vulkáni kőzetre emlékeztet, amely szintén megtalálható a hegyi gorillák élőhelyének környezetében. A palack tervezője egy neves spanyol dizájner, Eduardo del Fraile.
Minden üveg Kong rum árának egy részét a gorillák megmentésére kívánják fordítani, a Dr. Dian Fossey Gorilla Alapítványt és a GRACE Gorillas-t támogatva. A különleges palackú rum limitált mennyiségben kerül forgalomba, 4680 üveggel, hét dl-es űrtartalommal, az ára 69 euró.
A Kong rum fogyasztása jéggel vagy jég nélkül is javallt, és egy koktélt is ajánlhatunk belőle, amelyet a murciai BRO Koktélbárban kínálnak Grace néven.
Grace koktél
7 cl Kong rum
3,5 cl friss citromlé
1,25 cl vaníliás-fahéjas szirup
3,5 cl friss körtepüré
2-3 szál sáfrány
5-6 fodormentalevél
A hozzávalókat shakerben alaposan összerázzuk, jégre töltjük.