Élet+Stílus hvg.hu 2017. december. 07. 17:53

Katolikus blog: "Szentélyrombolás a győri székesegyházban"

Félmilliárd forintból újították fel a győri Nagyboldogasszony-székesegyházat. Egy katolikus blog keményen kritizálja a végeredményt.

"Eltávolították a cancellust (szentélyrekesztő rácsot), a stallumokat (klerikusi ülőhelyeket), elvitték a díszesen faragott padokat, és a helyükre térdeplő nélküli támlás székeket helyeztek. A szentély – immár lecsupaszított – látványvilágát ormótlan vetítővászonnal törték meg" – írja a Katolikus Válasz internetes oldal, mely az oldal alján a "Katolikus hírek és hitvédelem" mondattal definiálja magát.

A végeredmény sokakban azért is megrökönyödést kelt, írja a blog, mivel a templom készülő felújításáról szóló május 12-ei sajtótájékoztatón az egyházmegye 2016 júliusában beiktatott új püspöke, Veres András, még úgy nyilatkozott: "A cél, hogy a székesegyház belső tere visszakapja eredeti szépségét".

Az Katolikus Válasz szerint, miután olvasóikat arra bátorították, hogy "kulturált és mértéktartó véleményeiket" jelezzék az egyházmegye Facebook-oldalán, az a – "a katolikus oldalakon sajnos megszokott rutin szerint" – sorra letiltotta a kritikus hozzászólások megjelenítését. A Katolikus Válasz posztjának kommentelői közt viszont akadt, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a templomban a hátsó padsorok megmaradtak, csak az első sorokat cserélték székekre, ám ez a közzétett fotókon nem látszik, így azok félrevezetők. 

Ez az a katolikus blog egyébként, amely a reformáció világnapjára időzítve a "Keresztényként ünnepelni a reformációt olyan, mint magyarként ünnepelni Trianont" posztot helyezte el Facebook-oldalára - itt adtunk erről hírt.

A felújítási munkálatok egyébként még folytatódnak a templomban.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról