A B6- és B12-vitamintartalmú étrendkiegészítőket rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztó férfiaknál, különösen a dohányzóknál, fokozottabb a kockázata a tüdőrák kialakulásának - állapították meg a kutatók.
A B6- és B12-vitaminok jótékony hatásai közé sorolják, hogy növelik az energiaszintet és javítják az anyagcserét, emellett széles körben úgy tartják róluk, hogy csökkentik a rák kialakulásának kockázatát.
A Journal of Clinical Oncology című folyóiratban közölt mostani eredmények szerint azonban nagy mennyiségben fogyasztva ezek az étrendkiegészítők épp ellenkező hatással bírnak.
"Arra jutottunk, hogy azoknál a férfiaknál, akik tíz éven át nagy mennyiségben fogyasztottak táplálékkiegészítőket, elsősorban B6- és B12-vitamint, jelentősen megnövekedett a tüdőrák kialakulásának kockázata" - írta közleményében a kutatást vezető Theodore Brasky, az Ohiói Állami Egyetem rákközpontjának munkatársa.
A szakemberek megállapították, hogy az érintett táplálékkiegészítőket tíz éven át nagy mennyiségben fogyasztó férfiaknál nagyjából kétszeresére, míg azoknál, akik emellett dohányoztak is, háromszorosára-négyszeresére nőtt a tüdőrák kockázata. A nők esetében ugyanakkor nem növelte a kockázatot a B6- és B12-vitamintartalmú étrendkiegészítők hosszú távú, nagy dózisú fogyasztása.
A szakemberek több mint 77 ezer amerikai páciens egészségi állapotát követték figyelemmel több mint egy évtizeden át.
Férfiak esetében a B6-vitamin ajánlott napi beviteli mennyisége mindössze nagyjából 1,5 milligramm, míg a B12-vitaminból kevesebb mint 2,5 mikrogramm. Brasky szerint azonban a tablettaformában kapható étrendkiegészítők esetében egy dózis akár 5000 mikrogramm is lehet, ami jóval több a naponta ajánlott mennyiségnél.
Az étrendkiegészítők szedése helyett a szakember húsok, csicseriborsó és vitaminnal dúsított gabonatermékek fogyasztását javasolja.