Töltött. Mi úgy hívjuk, hogy kaszinótojás. Tetszik kapiskálni?
Az első században élt római mesterszakács, szakácskönyvíró és ínyenc, Marcus Apicius Gavius találmányaként jegyzett előételt egyébként tényleg csak nálunk nevezik így. Számos országban mindenféle más névvel illetik a töltött tojást. Mert hogy a franciák mimóza tojása, a belgák, hollandok, németek orosz tojása (salátával és kaviárral), a britek angyali tojása ( hívták régen éppenséggel ördöginek is!) és a mi kaszinótojásunk tulajdonképpen mind az. Európán kívül igen közkedvelt az amerikai kontinensen is, az USA-ban ugyanúgy, mint Dél-Amerikában, ahol az egyik legelterjedtebb változata a huevos a la peruna, a perui tojás.
A világkonyhák legjei között számon tartott perui konyhát, amely sokat köszönhet legismertebb séfjének, Gastón Acuriónak (feleségével közös éttermét, az Astrid & Gastón-t 2013-ban Latin-Amerika legjobb éttermévé választották), a legváltozatosabb és legintenzívebb ízek jellemzik. Ez köszön vissza a tányérról a mester roppant egyszerű perui tojásában, amit mi is elkészíthetünk különösebb konyhai pallérozottság nélkül is. Peruban és a környező országokban egyébként gyakran készítenek olyan egytál ételt, ami csupán szeletelt kemény tojásból, főtt krumpliból, fűszeres mártásból áll.
Hozzávalók (4 személyre):
4 keményre főtt tojás, 2 zöldhagyma, 2 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem, só, bors, olívaolaj, fél csésze majonéz, 1 teáskanál chili paszta, fél citrom leve, salátalevelek.
Elkészítés:
A keményre főtt tojásról a héját távolítsuk el (ha egy pici sót teszünk a főzővízbe, majd amint keményre főtt a tojás, leöblítjük hideg vízzel, garantáltan nem kell küszködni a héjával, szép engedelmesen megadja magát) , és vágjuk ketté. Egy tálban keverjük össze a félbevágott tojásokból kiemelt, villával összetört sárgáját az apróra vágott petrezselyemmel, zöldhagymával, az olívaolajjal, és ízlés szerint fűszerezzük borssal, sóval. Töltsük meg a masszával a félbevágott tojásokat.
Készítsük el a chilis mártást: egyenletesen összekeverjük a majonézt a chili pasztával és a citromlével.
Egy tálcára fektessünk pár megmosott salátalevelet és sorakoztassunk rá a megtöltött tojásokat, amelyekre vagy ráöntjük a pikáns chilis dresszinget, vagy külön tálkában kínáljuk hozzá.
Megjegyzés: A tojás főzővízébe tehetünk pár csepp ecetet, chili paszta helyett használhatunk chili port is. Készíthetjük úgyis, hogy a töltött tojásokra csipetnyi őrölt chilit szórunk, a zöld hagymaszárakkal diszítjük és paradicsomos salsát adunk hozzá.
Variálhatjuk úgyis, hogy az összetört tojás sárgájához egy kis paprikás túrót/fehér sajtot dolgozunk, villával barázdáljuk, megszórjuk még pici chilivel, az apróra vágott újhagyma szárával díszítjük. Ez ilyenkor halloween közeledtén nagyon jópofa tud lenni, hiszen pont úgy néz ki, mint egy pici tök. Csak arra vigyázzunk, ne nyomjuk agyon a csípős ízzel a „töktojásokat”.
Jó étvágyat!