Az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok 2014-es késői szüretelésű Kedves borához komponált desszertet Szó Gellért, az idei Magyarország tortáját megalkotó cukrászmester.
A szintén Kedves névre keresztelt, gyümölcsös, körtével és karamellizált dióval készített lisztmentes torta a hétvégén megrendezett St. Andrea Szőlőünnepen debütált, és máris nagy sikert aratott.
Igazság szerint a szerencsés bor-gasztro sajtósok már a Budapest Borfesztiválon is kaptak ízelítőt a tortából Barna Ádám, a St. Andrea Wine & Gourmet Bar séfje (idén a Gault&Millau kalauztól „az év felfedezettje” címet kapta) és a cukrászmester felvezetésével.
De kétségtelen, hogy „hivatalosan” a most szeptember 24-én rendezett egri szőlőünnepen került a tányérokra. A tortát ifjabbik Lőrincz György 2014-es Kedves Késői Szüret bora inspirálta. A hétvégén megrendezett, jazzkoncerttel, pinot noir vertikális kóstolóval is színesített St. Andrea Szőlőünnepen a több száz résztvevő meggyőződhetett róla, hogy lehetséges az Egri borvidéken is hiteles, természetes édes bort készíteni, amely máris megtalálta desszertpárját.