Élet+Stílus Haulitus Anikó 2015. június. 30. 18:34

Tökéletes salátaöntetek - recept

A salátázás szezonját éljük. Sorra kaphatóak a friss, vitamindús, zamatos hozzávalók. A nagy melegben a saláta a köret és főétel kísérőjének szerepéből gyakorta főfogássá is előléphet. Hogy változatosabb, finomabb legyen, adunk pár ötletet a salátaöntetek elkészítéséhez.

Amit  érdemes tudni a salátaöntetekről

- Egy igazán finom öntet tulajdonképpen a saláta lelke. Az ízeket kiemeli, zamatosabbá, különlegesebbé teheti. Salátaöntet készítésénél nem érdemes szigorúan előírt szabályokhoz ragaszkodni - a kreativitás és a változatosság a fő szempont.

- Egy öntet sajttal, csirkemell kockákkal, pirított baconcsíkokkal dúsítva önmagában is kiadós lehet, köretként is megállja a helyét.

- A hozzávalók közül szinte elhagyhatatlan az olaj - manapság már nagyon sokféle kapható. Megfelel a napraforgóolaj is, de még egészségesebb és finomabb, ha minőségi extra szűz olívaolajt, esetleg mást – kukorica, szezám, tökmag,  dióolajt, vagy ízesített olajokat - is használhatunk. Ugyancsak elmaradhatatlan az öntethez valamilyen ecet - ezekből is már számtalan fajta hozzáférhető - a balzsam- és borecetek, valamint különböző gyümölcsből készült ecetek már magukban is biztosítják az öntetek változatosságát az egész szezonra. Nem érdemes megfeledkezni  a friss zöldfűszerekről sem.

- Savanyított tejtermékekből is villámgyorsan készíthetünk öntetet - egy pohár joghurthoz vagy kefirhez adjunk egy evőkanál olívaolajt, majd ízlés szerint fűszerezzük.

- Főleg húsos salátáknál bátran adjunk az öntethez egy kevés gyümölcsvelőt - a málna, az eper, a bogyós gyümölcsök kiválóan harmonizálnak úgy a húsokkal, mint a zöldségekkel.

- Ne feledjük, hogy a minőségi, friss alapanyag itt is mindennél fontosabb, így ne legyünk restek akár házilag majonézt készíteni.

Aréna2000

Elkészítés és tárolás

Attól függően mit tartalmaz a salátaöntet, különböző lehet elkészítésének folyamata, de a lényeg mindig az, hogy egynemű öntetet kapjunk. Így a leggyakrabban elég egy kézi habverő, de sokszor egy csavaros tetejű befőttesüveg is megteszi, amiben pár erőteljes mozdulattal összerázzuk az öntetet. Légmentesen lezárva 2-3 napig hűtőben tárolható, de persze a legfinomabb frissen elfogyasztva. Az öntettel meglocsolt salátát ne sokáig tároljuk már, mert az alapanyag gyorsan összeesik, szétázik, inkább próbáljuk előre felmérni, mekkora adag fogyhat el tálalás után frissen.

Narancsos, krémsajtos öntet

  • 10 dkg tejszínes krémsajt
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 narancs frissen facsart leve
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 teáskanál friss, apróra vágott menta
  • frissen őrölt fekete bors

A hozzávalókat t turmixgépben simára dolgozzuk, majd ráöntjük a salátára. Sárgarépa salátára például kiváló.

Tejszínes, tormás öntet

  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál frissen reszelt torma
  • 1 evőkanál citromlé
  • fehér bors
  • 2 teáskanál méz

A hozzávalókat turmixgépben simára turmixoljuk és a salátára öntjük.

Készíthetjük tejszín helyett majonézzel is, vagy fele-fele arányban. Vegyes zöld-, kevert salátákra, alma salátára, sajt-sonka- tojás salátára, virsli salátára erősen kívánkozik.

Gazdag kapros öntet

  • 2,5 dl olívaolaj
  • ½ dl fehérborecet
  • 2 teáskanál méz
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál majonéz
  • 1 tojássárgája
  • 2 evőkanál friss, apróra vágott kapor

A mustárt keverjük simára a tojássárgájával, a majonézzel, a fehérborecettel és a mézzel. Folyamatosan, állandó keverés mellett adjuk hozzá az olívaolajt. Végezetül keverjük bele a kaprot s a sót, és öntsük a salátára. Mindenféle zöldsalátára, kukorica, cukkini, uborka salátára, hideg újburgonya,hideg tészta salátákra nagyszerű

Olaszos öntet

  • 1,5 dl olívaolaj
  • 3 evőkanál vörösborecet
  • 2 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 1 teáskanál friss, apróra vágott oregano
  • 1 teáskanál friss, apróra vágott bazsalikom
  • só, frissen őrölt fekete bors

A hozzávalókat egy csavaros tetejű befőttesüvegen alaposan rázzuk össze, és öntsük a salátára. Paradicsomsalátára kiváló, de vegyes zöldsalátákra, zöldbab salátára is.

Cézár öntet

  • 1 egész tojás
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 dl olívaolaj
  • 1 kávéskanál mustár
  • 2 evőkanál citromlé
  • 6 szardellafilé összezúzva, vagy 2 evőkanál szardellapaszta
  • só, frissen őrölt fekete bors

A tojást keverjük simára, majd keverjük hozzá az olívaolajon kívül az összes hozzávalót. Ha ezek már krémesek, egyneműek, akkor állandó keverés mellett vékony sugárban adjuk hozzá az olívaolajt is, majd öntsük a salátára. A Cézár salátát pirított kenyérkockával, parmezánnal római salátából vagy jégsalátából készítsük!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.