Nem kér a rovarból készült ételekből a magyarok nagy többsége
69 százalék hallani sem akar arról, hogy olyasmit egyen, aminek kicsit is köze van a rovarokhoz.
69 százalék hallani sem akar arról, hogy olyasmit egyen, aminek kicsit is köze van a rovarokhoz.
Sokakat undor fog el, ha a rovarok fogyasztásáról hallanak. A kutatók viszont egészen másképp vélekednek erről: az ilyesfajta étrend kifejezetten előnyös lehet a bélrendszer egészsége szempontjából.
A kormány állítja, hogy az Európai Unió rovarevésre kényszeríti a magyarokat, de a közeljövőben az ízeltlábúak jó eséllyel minimális mennyiségben kerülnek be a nyugati étrendbe. És azt sem fogjuk észrevenni.
Másoktól elkülönítve, külön jelzéssel kell kirakni a boltokban a rovarfehérjéből készült élelmiszereket.
Az ételek pirosas árnyalatáért és fényes hatásáért felelős, rovarokból kivont kármint és sellakot tartalmazó élelmiszereket nem kell külön polcra tenni, pedig a kormány ezzel az elkülönítéssel „védekezne” a rovart tartalmazó termékek ellen.
Meg kell védeni a magyarok étkezési kultúráját Brüsszellel szemben, úgyhogy más helyre kell rakni a boltokban a rovar alapú termékeket, nehogy bárki is összetéveszthesse a tücsök proteinszeletet a csirke far-háttal.
Egy székesfehérvári eseményen ehettek a gyerekek rovarlisztes palacsintát és szárított sáskákat más hasonló csemegék mellett. A kormány képviselői korábban hevesen kikeltek a rovarevés ellen.
Az izraeli foodtech-ipar vívmányai jó kiindulópontnak számítanak az élelmiszerválság elkerülésére, de nagyobb hasznuk lehet a fenntarthatóság elősegítésében vagy a környezeti terhelés csökkentésében.
A lisztbogár lárvája és a vándorló sáska eddig is ehetőnek minősült, de most már a házi tücskök sincsenek biztonságban az éhes európaiaktól. Egészben, fagyasztva, szárítva és porítva is lehet árulni.
Az agrárminiszter szerint rengeteg kiváló minőségű alapanyaggal rendelkezik Magyarország, így nem szorulunk rá a kukacevésre.
Nemsokára zöld jelzést kaphat a tücsök, a sáska és a gyászbogár is. A többi már a tagállamokon áll.
A rovarok nagyon táplálóak, ráadásul rovart enni nemcsak egészséges, hanem a környezetre nézve is előnyös. Lehet ezt még fokozni? Igen, lehet! De mindenekelőtt a rovarokat fel kell dolgozni, hogy csábító ennivaló váljék belőlük.