Az agrárminiszter szerint rengeteg kiváló minőségű alapanyaggal rendelkezik Magyarország, így nem szorulunk rá a kukacevésre.
Egy rovarfaj étkezési céllal uniós engedélyt kapott korábban, és bár számos tagállam kételkedik az európai meghonosításban, Magyarország volt az egyetlen, amely ellenezte a döntést.
A Blikk megkérdezte az agrárminisztert arról, miért nem fogadja el Magyarország az EU határozatát. Nagy István úgy válaszolt, hogy „a szavazás előtt a vezetői jóváhagyás »pecsétjét« dr. Bognár Lajos országos főállatorvos ütötte rá a magyar álláspontra. Ezzel megerősítette azt, amit évek óta következetesen képviselünk a kérdésben”.
Az agrárminiszter úgy folytatta, hogy „a közvélemény-kutatások bizonyítják, hogy a magyar emberek egész egyszerűen nem akarnak rovarokat enni”. Szerinte rengeteg kiváló minőségű alapanyaggal rendelkezik Magyarország, így nem szorulunk rá a kukacevésre.
De említhetném, hogy továbbra se találkoztunk olyan vizsgálatokkal, amelyek a tényleges összetettségében vizsgálták volna az alternatív fehérjék kérdéskörét, a saját kutatásunk pedig még most zajlik. Márpedig amíg nem kapunk minden szempontból megnyugtató válaszokat, addig az Agrárminisztériumban, a magyar fogyasztók érdekében, ellenezni fogjuk a rovarfogyasztást”
– magyarázta Nagy.
A tárcavezető megjegyezte: mivel az engedély az EU teljes területére vonatkozik, előfordulhat, hogy Magyarországon is találkozunk majd ilyen termékkel. „A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei azonban mind a hagyományos, mind az internetes kereskedelem szigorú ellenőrzésével felkészültek azoknak a kockázatoknak a kezelésére, amit a szárított lisztkukac esetleges hazai megjelenése jelenthet” – mondta. Azokat a termékeket pedig, amelyek nem felelnek meg maradéktalanul az előírásoknak, kivonják a forgalomból, az engedély nélküli felhasználás, forgalmazás pedig hamisításnak minősülhet.
Nagy azt is elárulta, hogy kóstolt már rovarból készült ételt, „de úgy érzem, hogy nem vesztek semmit, ha kihagyom ezt az életemből”.
Attól, hogy undorodik tőle, a rovar tökéletes étel
Étkezési céllal rovarokat forgalmazni ma Magyarországon lényegében törvényen kívüli tevékenységnek számít, a tudományos kutatások előremutató eredményei, a robbanásszerűen fejlődő nemzetközi piac, és a csillapíthatatlan gasztronómiai érdeklődés viszont hamar elsöpörheti a tiltást. Arról nem is beszélve, hogy rovart fogyasztani nem csupán egészséges és fogyókúrás, hanem környezetkímélő is.
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
Nagy István: Akkora nyereséget visznek ki az országból a külföldi boltláncok, amit nem lehet annyiban hagyni
Tordai megkérdezte, miért időszerű a nyitás, mire megkapta, hogy az orosz vakcina ellen kampányolt
Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így fermentáltunk savanyú káposztát
Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.