Koktéllal a világ körül
Ha úgy tetszik, ki se kell tenni a lábunkat itthonról, utazhatunk úgy is, ha kevertetünk magunknak egy-egy ikonikus koktélt. A legjobb persze a szülőhelyükön kortyolni. Legendák nyomába szegődtünk.
Ha úgy tetszik, ki se kell tenni a lábunkat itthonról, utazhatunk úgy is, ha kevertetünk magunknak egy-egy ikonikus koktélt. A legjobb persze a szülőhelyükön kortyolni. Legendák nyomába szegődtünk.
Ha ősz, akkor szüret, latolgatjuk, milyenek lesznek az új borok. De azt nem nagyon, mi is lesz a sorsa a szőlő levének kipréselése után megmaradt szárnak, héjnak, magrészeknek. Meglehet, a maradék se a „levesbe” megy.
Már csak azért, mert ilyen is van. Minő meglepetés, pont egy angol úrnak köszönhetően, aki élete nagy részét a nemes ital összehasonlító vizsgálatával, empirikus tapasztalásával töltötte. S az "élet vízének" kortyolgatását nem is áll szándékában abbahagyni.
Akik az élet vízét, azaz a whiskyt kedvelik, persze hogy többnyire azt nézik, mi van a palackban, pohárban. Kevesen tudják, hogy több ír és skóciai márka itala is amerikai gyártmányú, használt hordókban várja a kiteljesülést.
Legtöbbünknek, ha Ausztria, akkor egy kis Bécs kávézással, tafelspitzzel, Wiener schnitzellel; télen pedig valahol a hegyekben sielés, hüttézés, gőzgombóccal. Mi most tavasznézőben jártunk, almafavirágzás idején Kelet-Stájerországban, ami alig 3-4 órányi autóútra van tőlünk olyan természeti és kulináris kincseket rejtegetve, amikre nem is gondolnánk.
Óriási magyar sikerrel zárult az idei Destillata verseny. A pálinkák, párlatok, likőrök 23. európai megmérettetésén 2015-ben az Év Párlatfőzdéje címet az Agárdi Pálinkafőzde nyerte el, alapító-tulajdonosa, Vértes Tibor pedig az Év Főzőmestere lett.
Ötven kiállító, több száz kávés termék, borok s párlatok kóstolója, versenyek és előadások a VI. KávéBár Bazáron február 21-22-én a budapesti Corinthia Hotel termeiben. A kiállítás nemcsak a szakmabelieknek, hanem a fogyasztóknak is rengeteg újdonságot, ínyencséget és látványos programokat kínál. Kávészenvedélyen innen s túl még megtudhatjuk, mi az a cascara, mire jó a kakaóhéj, melyek a világ legjobb rumjai, hogyan kóstoljunk konyakot, pálinkát.
Az idén ötödik alkalommal kerül sor a hazai kávé-, párlat- és borvilág kiemelkedő eseményére, a Kávébár Bazárra. A rendezvény nemcsak a szakmabelieknek, de a fogyasztóknak is rengeteg újdonságot, különlegességet és látványos programot kínál. Ezen a hétvégén 30 kiállitó több mint 100 terméke - kávék, párlatok, borok, desszertek - várja az érdeklődőket a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
Nemcsak a kóstolópoharakból, hanem a desszertekből is a legjobb hazai párlatok zamata köszön vissza október 3. és 6. között a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon.
Az Erzsébet téren már megkezdődtek az előkészületei a csütörtökön nyíló Budapesti Pálinkafesztiválnak. Május 16-19. között 25 kiállító 400 párlatát kóstolhatják a látogatók, és a legtöbb standon biztosan ott lesz az év pálinkája, a meggy is. Kísérletező kedvűek akár saját kezűleg is blendelhetnek.
Panyik Gáborné versenyigazgató, a Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékének adjunktusa elmondta, a Gyulán...