Élet+Stílus hvg.hu 2016. április. 26. 18:39

A hordó utóélete

Akik az élet vízét, azaz a whiskyt kedvelik, persze hogy többnyire azt nézik, mi van a palackban, pohárban. Kevesen tudják, hogy több ír és skóciai márka itala is amerikai gyártmányú, használt hordókban várja a kiteljesülést.

Öt esztendővel az után, hogy kiheverték a több mint 13 évig tartó szesztilalom-sokkot a tengerentúlon, nagyon is kezdtek odaát gondoskodni kedvenc italuk "születési körülményeiről". Az Egyesült Államok kormánya 1938-ban ugyanis törvényben szabályozta, hogy a bourbon whiskeyt csak és kizárólag újonnan készített hordóban lehessen érlelni. Kétségtelen, hogy a minőség megóvással egyúttal több munkahelyet is akartak teremteni a kádároknak és faipari munkásoknak. A törvény betűit 78 éve tiszteletben tartják, így nem csoda, hogy nemrégiben Chris Morris, aki az amcsik kedvenc whiskyfőzdéjének rangidős lepárlómestere, így nyilatkozott: „A törvényektől függetlenül mi csak és kizárólag új hordókban érlelünk, mert a hordók falába felszívódott alkohol nagyban befolyásolná a következő párlatok minőségét, amit nem engedhetünk meg”.

redlemon

A Jack Daniel’s-t kizárólag a vállalat saját kádárüzemeiben készült, új hordókban szabad tárolni, azonban miután kikerül belőlük a whiskey, a hordókat többnyire újraértékesítik. Az ír és skót whiskygyártók hosszú évtizedek óta előszeretettel vásárolják fel a használt amerikai hordókat a párlatok készítéséhez. Hasonlóképpen a közép-amerikai tequila, rum- és sörgyártó üzemek is igényt tartanak a rendkívül jó minőségű hordókra. Külön érdekesség a csípős ételek kedvelői számára: a Tabasco szósz alapanyagaként szolgáló chilipaprika pép is 3 éven át Jack bácsi hordóiban érlelődik, mielőtt a boltok polcaira kerül.

Végül azok a hordók sem vesznek kárba, amelyeket nem vásárolnak meg, belőlük talajtakaró mulcs vagy parketta alapanyag készül.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?