Shake life-style.hu 2011. december. 06. 15:29

Vitrinbe tették az ország legjobb 2011-es pálinkáját

Panyik Gáborné versenyigazgató, a Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékének adjunktusa elmondta, a Gyulán...

Panyik Gáborné versenyigazgató, a Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari Tanszékének adjunktusa elmondta, a Gyulán áprilisban zajlott versenyre összesen 791 induló érkezett nemcsak Magyarországról, de Szlovákiából, Csehországból, Romániából, sőt Örményországból is. Nyolcvanhat párlat kapott aranyérmet, közülük húsz champion minősítést. Utóbbiakból választotta ki a zsűri a legjobbat, az agárdi szilvapálinkát.

A győztes pálinkát a korábbi évek nyertes párlataihoz hasonlóan "megőrzendő nemzeti kincsként" helyezték el külön vitrinben a Mezőgazdasági Múzeumban.

Habsburg György, Magyarország európai uniós nagykövete, a verseny fővédnöke a verseny kapcsán elmondta:

Magyarországon mintegy 300 ezren foglalkoznak pálinkafőzéssel. A gazdasági válság idején fontos, hogy az ország minőségi termékek készítésével foglalkozzon. A magyar pálinka ismertté válását és minőségének fenntartását pedig az ehhez hasonló versenyekkel lehet biztosítani.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter azt emelte ki, hogy a magyar pálinka értékhordozó, része a történelemnek, a mindennapoknak. Oroszné Dr. Prekop Erzsébet, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke szerint viszont külföldön még nem eléggé ismert, ezért további támogatásra van szüksége, hogy megkapja a jól megérdemelt helyét a vodka, a konyak és a whisky mellett.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?