Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

#napenergia

Tech hvg.hu

Rákattantak a magyarok az egyre komolyabb napelemekre – melyik mire elég?

Egyre nagyobb teljesítményű napelemes rendszereket építenek be a magyar háztartások, az elmúlt években duplájára nőtt a telepített rendszerek mérete – derült ki a Huawei Technologies Hungary napelemes üzletágának adataiból. Tavaly a legkeresettebbek a 6, 8, illetve 10 kilowattos rendszerek voltak. A legújabb trendet az úgynevezett hibrid napelemes megoldások jelentik, amelyek már energiatároló akkumulátort is tartalmaznak, így akkor is adnak le áramot, amikor nem süt a Nap.

hvg360 HVG

Újdonság a színes napelem, melynek 93%-a energiát termel

Dél-amerikai lepkék szárnya ihlette meg a kutatókat a németországi Freiburgban, a napenergia-rendszerekkel foglalkozó ISE intézetben. Az általuk konstruált színes napelemeket annyira másnak mondják a megszokott szürkés panelekhez képest, hogy azt remélik: akár a homlokzatok is telerakhatóak lesznek velük.

hvg360 HVG

Pikk-pakk megoldaná a napelem-telepítést egy amerikai startup

A napelem-telepítés korszerűsítésével és automatizálásával foglalkozó Aurora Solar 50 millió dolláros tőkeemelést jelentett be. A befektetők annak szavaztak bizalmat, hogy a San Franciscó-i székhelyű vállalat automatizálással gyorsítja fel a napelem-telepítési folyamatot.