Autó hvg.hu 2023. március. 07. 10:33

Sokkal több taxist támadnak meg, mint eddig

Az év elején látványosan nőtt a Főtaxi sofőrjei ellen elkövetett támadások száma, ráadásul egyre többen távoznak fizetés nélkül az utazás végeztével – közölte a cég.

Míg tavaly januárban összesen egy taxisra támadtak rá, addig 2023 első hónapjában már hat taxistámadás történt – figyelmeztetett a Főtaxi. Volt, akit ki akartak rabolni, akadt taxis, akinek egy másik sofőr ment neki, de a leggyakoribb az, hogy egy-egy utas nem akar fizetni, majd rátámad a taxisra. Ilyenkor fojtogatásra, késes fenyegetésre is volt már példa.

A közhiedelemmel ellentétben a bűnesetek száma a nappali időszakban emelkedett, azaz nem az éjszakák váltak veszélyesebbé a taxisok számára – tette hozzá a Főtaxi.

Megszaporodtak azok az esetek is, ahol az utas ugyan agresszió nélkül, de nem fizette ki a fuvart. A nem fizető utasok száma 2022 novemberétől folyamatos növekedést mutat, már a múlt év végén 100 körüli volt a havi esetszám. Idén januárban pedig 121 ilyen eset történt, ehhez hasonló magas havi értékre korábban nem volt példa. Tavaly és tavalyelőtt éves szinten összesen mintegy ezer-ezer esetben távoztak fizetés nélkül az utasok, több millió forintos kárt okozva a sofőröknek.

Reich Ádám, a Főtaxi vezérigazgatója elmondta: az autókban tableteken elhelyezték az azonnali segítségnyújtást biztosító gombot, ami értesíti a diszpécserközpontot és a közelben tartózkodó kollégáknak is jelez. A képzés során szintén kiemelt hangsúlyt kap, hogy a sofőrök felkészüljenek a váratlan helyzetek kezelésére is – tette hozzá. A prevencióhoz tartozik, hogy a taxis, ha gyanúsnak találja az utast, jogszerűen kérhet előleget, a diszpécserközpont pedig nyilvántartja, melyik utastelefonszámhoz kapcsolódik probléma. Ha tartozás áll fenn, addig nem küldenek az utasért autót, amíg nem rendezi azt, ha pedig korábban agresszíven lépett fel, el sem vállalják a fuvart.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.