Mégsem a laborhús fogja megmenteni a Földet?
Egy kiló laborhús előállítása akár huszonötször akkora szén-dioxid-kibocsátással járhat, mint egy kilónyi marhahúsé – erre jutott egy friss kutatás.
A Derrick Risner által vezetett kutatócsoport arra figyelt fel, hogy a technológia karbonköltségének alapos vizsgálata mindeddig elmaradt, ezt igyekeztek most pótolni.
A hús fajtája a megjelenés előtt álló (azaz külső szakértők által még nem lektorált) tanulmány szerint nem is kifejezetten érdekes, a mutatók a laborcsirke és a laborsertés esetén is hasonlóan alakulnak.
A laborhúst jelenleg orvosi minőségbiztosítási körülmények között készítik, és eddig a világon csak két országban, Szingapúrban és az Egyesült Államokban engedélyezték a piaci forgalmazását.
A Qubit szemléje szerint ha lazítanának a gyártási előírásokon, és csak az élelmiszeriparra érvényes előírásokat kellene betartani laborhús előállítása során, a költségek is csökkennének.
Jelenleg ráadásul senki nem foglalkozik műhúsgyártással nagyüzemi körülmények között, az iparág pedig jelenleg inkább veszteséget termel.
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
A legnagyobb gond a műhússal: a vegetáriánusok és a húsevők is undorodnak tőle
Gyártói szerint húsízű lett az első 3D-nyomtatott műhús
„Könyörgöm, higgyétek el, hogy igaz!” – jéghideg dühvel örökítette meg a koncentrációs táborokat Lee Miller fotós
Kate Winslet főszereplésével film készült a modellből lett haditudósító, Lee Miller életéről, aki a frontról és a koncentrációs táborokról is tudósított, odanézett, amikor mindenki más elkapta a tekintetét.