Zhvg Gonda Gréta 2022. június. 17. 18:00

Egy ikeás doboztól jutottak el egy hipermodern belvárosi pincefarmig, mára séfeknek szállítanak zöldségeket

Gonda Gréta
Szerzőnk Gonda Gréta

Az egyetemisták által alapított bedrock.farm az év minden napján azonos áron és minőségben biztosítja Budapest legjobb éttermeinek a vegyszermentes mikrozöldeket és fűszernövényeket. A 15 főt foglalkoztató belvárosi pincegazdaság a tervek szerint tovább növekedne: nemsokára licenszdíjért cserébe árulják a technológiát. A hvg.hu-nak Balázs Bence, a cég egyik alapítója mesélt a vertikális farm sajátosságairól.

Zhvg
Friss cikkek a témában

Én egy olyan világban szerettem volna élni, ahol a biztonságos élelmiszerellátás garantált, míg Endre a folyamatos élelmiszerellátás biztosítását beltérben képzelte el

– meséli Balázs Bence, hogyan is született meg cégük ötlete. Szűcs Endre és Balázs Bence egy egyetemi diákszervezetben találkoztak 2019-ben, amikor azon kezdtek ötletelni, hogy az ipari élelmiszergyártás alternatívájaként miként lehetne magasabb hozzáadott értékű, biztonságos és elérhető élelmiszereket előállítani.

Fazekas István

Az első salátákat egy IKEA-s dobozban ültették Endre anyukájának a nappalijában. Ezután saját pénzből kezdtek el kísérletezni: „a BME hegesztőkörnek vittük a söröket, akik cserébe korrózióálló acélból hajlították nekünk Endre első tervei alapján a termesztőrendszereket.” Ezzel egy időben a piaci igényeket felmérték, felvették séfekkel a kapcsolatot, akik alapanyag-ellátási problémákról panaszkodtak.

Mára 15 állandó munkatársat foglalkoztatnak, és a Lónyai utcában található 100 négyzetméteres pincegazdaságban összesen 170 négyzetméternyi területen termesztenek zöldségeket, fűszernövényeket, ehető virágokat, mikrozöldeket, gyógynövényeket. A partnereik főként éttermek, vendéglátóipari egységek, de a Culinaris delikáteszben és kifli.hu-n is a bedrock.farm zöldjeit találjuk meg.

A csíráztatásnál tápköd lengi körül a vetőmagokat

„Nagyon sok sajátos nomenklatúránk van már, hiszen ez az iparág annyira gyerekcipőben jár, hogy gyakran a kifejezéseket is saját magunknak kell definiálnunk: meg kell különböztetnünk például a termesztő tálcát (ahol a növény terem) és a medencét (amiben a tápoldat folyik).”

Fazekas István

A bedrock.farm egyik újítása, hogy korrózióálló acélhálókon nőnek a növények. A propagációs fázisban az egyes tálcákra azonos mennyiségű vetőmagot helyeznek. A csíráztatáshoz nem termesztőközegre helyezik a növényeket, hanem tápköd lengi őket körül, ezzel biztosítva azt, hogy ne fulladjanak meg, de kellő mennyiségű hajtásuk legyen és gyökeret eresszenek. Ezután kerülhetnek rá a hidropóniás rendszerre, ahol már a növény alatt tápoldat folyik. A mikrozöldek ezután 250 és 750 ml-es dobozokba kerülnek, a termékekre a bedrock-farm egységárakat alkalmaz.

Sok energiát takarítanak meg azzal, hogy a termékeket biciklis futárok szállítják ki

Az elmúlt időszakban a bedrock.farm költségei is emelkedtek: az energiaárak megháromszorozódtak, az eszközök ára megemelkedett, többek között az acél ára megnégyszereződött. Már csak ezért sem mindegy, hogy mekkora az energiaszükséglete a rendszernek. „A recirkulációs hidropóniás rendszerben a hagyományos mezőgazdasághoz képest 90-95%-kal kevesebb vizet használunk, mivel egyszer kikeverjük a tápoldatot, ami folyamatosan a rendszerben forog, és a vezérlési rendszer adatai alapján töltjük újra.” Emellett a startup ügyelve a keletkező hulladék csökkentésére, a nem újrahasznosítható anyagokat - a kőzetgyapotot, a kókuszrostot - kivette a rendszerből.

Fazekas István

Bár egy vertikális farmon mindenféle növényt meg lehet termeszteni, egyes esetekben a termesztés költségei a magas energiaköltségek miatt nagyon magasak lehetnek, például egy barackfa beltéri termesztése nagyon drága lenne. A mikrozöldek esetében azonban nem olyan magas az energiafelhasználás:

összesen 80-120 kiló mikrozöld termesztéséhez óránként 4kW/h az energiafelhasználás, ami négy gamer PC óránkénti teljesítménye.

A vállalkozás energiafelhasználását azonban leginkább az csökkenti, hogy a belvárosban termesztenek, és a mikrozöldeket biciklis futárok szállítják ki a partnerekhez. „2 óra alatt kivisznek félmillió forintnyi árut a biciklis futárok az éttermekhez."

A vertikális farm előnye, hogy minden környezeti tényezőt szabályozhatnak

„A növényeket érő környezeti hatásokat mind szabályozni tudjuk: az elektromágneses környezetet, a levegő paramétereit, a tápoldatot” - mondja el Balázs Bence, hozzátette, "a beltéri növénytermesztés nagy előnye, hogy folyamatosan rengeteg adat keletkezik a hagyományos szántóföldi termesztéshez képest, ahol csupán a gazda önszorgalmán múlik az, hogy mennyi adatot gyűjt be".

Fazekas István

Ezzel szemben a vertikális farm esetében a saját mérésvezérlési rendszerüket alkalmazzák, ami lehetővé teszi, hogy folyamatosan az elvárt minőséget tudják garantálni, ezzel képesek maximalizálni a növények genetikai potenciálját. Ez főként az éttermi piacon nagy érték, hiszen a séfek akár több egymást követő éven keresztül is ugyanazt a minőségi alapanyagot kaphatják meg. Ráadásul ha mennyiségi vagy minőségi problémák adódnak, annak oka is könnyedén visszavezethető és a nagyfokú automatizáció segítségével ezen paramétereket máshol is, a Lónyay utcától is távol tudják garantálni.

Folyamatosan bővülnek, és franchise rendszert alakítanak ki

Mára 136-féle növény termelési adataival vannak tisztában, ezekkel az adatokkal 75-80%-kal le tudják rövidíteni a kísérleti fázisokat, hiszen átlagosan a stabil termeléshez 4-5-ször vetéstől aratásig el kell juttatni az adott növényt egymás után.

A növények vegetációs ideje eltérő, például egy borsónak 21 nap, tehát 84 napot is igénybe vehet, hogy egy átlagos termelő stabil minőségben és mennyiségben tudjon borsót szállítani a partnereinek. Ezek után tudja majd meghatározni, hogy mennyit kell elültetnie adott hozam eléréséhez.

- magyarázza Balázs Bence.

A startup pedig az információban látja a bővülés lehetőségét is: egy egyszeri rendszertelepítési költségért és a termesztési kapacitással arányos licencdíjért cserébe odaadja bárkinek a mérésvezérlési rendszert. Ez annak, aki az otthonában szeretne nekilátni a gazdálkodásnak nagy segítséget jelenthet, hiszen így a kísérleti fázisokat lecsökkentheti és előreláthatóan megbecsülheti azt, hogy mekkora termesztési területre lesz szüksége.

tudatos mindennapok
Hirdetés
Kult HVG 2024. november. 26. 20:00

"Amit mi csinálunk, az hosszútávfutás" – színfalak mögött az Ivan & The Parazollal

Néhány napon belül több helyen és több helyzetben is találkoztunk a jövőre hatodik nagylemezét megjelentető Ivan & The Parazollal, hogy megtudjuk, mitől különleges a zenekar új nagylemeze, hogyan áll most a 14 éves zenekar, mi történt velük az elmúlt években, és miért gondolják azt, hogy eljött az együttes aranykora. A HVG kisfilmje.