Az egyetemisták által alapított bedrock.farm az év minden napján azonos áron és minőségben biztosítja Budapest legjobb éttermeinek a vegyszermentes mikrozöldeket és fűszernövényeket. A 15 főt foglalkoztató belvárosi pincegazdaság a tervek szerint tovább növekedne: nemsokára licenszdíjért cserébe árulják a technológiát. A hvg.hu-nak Balázs Bence, a cég egyik alapítója mesélt a vertikális farm sajátosságairól.
Én egy olyan világban szerettem volna élni, ahol a biztonságos élelmiszerellátás garantált, míg Endre a folyamatos élelmiszerellátás biztosítását beltérben képzelte el
– meséli Balázs Bence, hogyan is született meg cégük ötlete. Szűcs Endre és Balázs Bence egy egyetemi diákszervezetben találkoztak 2019-ben, amikor azon kezdtek ötletelni, hogy az ipari élelmiszergyártás alternatívájaként miként lehetne magasabb hozzáadott értékű, biztonságos és elérhető élelmiszereket előállítani.
Az első salátákat egy IKEA-s dobozban ültették Endre anyukájának a nappalijában. Ezután saját pénzből kezdtek el kísérletezni: „a BME hegesztőkörnek vittük a söröket, akik cserébe korrózióálló acélból hajlították nekünk Endre első tervei alapján a termesztőrendszereket.” Ezzel egy időben a piaci igényeket felmérték, felvették séfekkel a kapcsolatot, akik alapanyag-ellátási problémákról panaszkodtak.
Mára 15 állandó munkatársat foglalkoztatnak, és a Lónyai utcában található 100 négyzetméteres pincegazdaságban összesen 170 négyzetméternyi területen termesztenek zöldségeket, fűszernövényeket, ehető virágokat, mikrozöldeket, gyógynövényeket. A partnereik főként éttermek, vendéglátóipari egységek, de a Culinaris delikáteszben és kifli.hu-n is a bedrock.farm zöldjeit találjuk meg.
A csíráztatásnál tápköd lengi körül a vetőmagokat
„Nagyon sok sajátos nomenklatúránk van már, hiszen ez az iparág annyira gyerekcipőben jár, hogy gyakran a kifejezéseket is saját magunknak kell definiálnunk: meg kell különböztetnünk például a termesztő tálcát (ahol a növény terem) és a medencét (amiben a tápoldat folyik).”
A bedrock.farm egyik újítása, hogy korrózióálló acélhálókon nőnek a növények. A propagációs fázisban az egyes tálcákra azonos mennyiségű vetőmagot helyeznek. A csíráztatáshoz nem termesztőközegre helyezik a növényeket, hanem tápköd lengi őket körül, ezzel biztosítva azt, hogy ne fulladjanak meg, de kellő mennyiségű hajtásuk legyen és gyökeret eresszenek. Ezután kerülhetnek rá a hidropóniás rendszerre, ahol már a növény alatt tápoldat folyik. A mikrozöldek ezután 250 és 750 ml-es dobozokba kerülnek, a termékekre a bedrock-farm egységárakat alkalmaz.
Sok energiát takarítanak meg azzal, hogy a termékeket biciklis futárok szállítják ki
Az elmúlt időszakban a bedrock.farm költségei is emelkedtek: az energiaárak megháromszorozódtak, az eszközök ára megemelkedett, többek között az acél ára megnégyszereződött. Már csak ezért sem mindegy, hogy mekkora az energiaszükséglete a rendszernek. „A recirkulációs hidropóniás rendszerben a hagyományos mezőgazdasághoz képest 90-95%-kal kevesebb vizet használunk, mivel egyszer kikeverjük a tápoldatot, ami folyamatosan a rendszerben forog, és a vezérlési rendszer adatai alapján töltjük újra.” Emellett a startup ügyelve a keletkező hulladék csökkentésére, a nem újrahasznosítható anyagokat - a kőzetgyapotot, a kókuszrostot - kivette a rendszerből.
Bár egy vertikális farmon mindenféle növényt meg lehet termeszteni, egyes esetekben a termesztés költségei a magas energiaköltségek miatt nagyon magasak lehetnek, például egy barackfa beltéri termesztése nagyon drága lenne. A mikrozöldek esetében azonban nem olyan magas az energiafelhasználás:
összesen 80-120 kiló mikrozöld termesztéséhez óránként 4kW/h az energiafelhasználás, ami négy gamer PC óránkénti teljesítménye.
A vállalkozás energiafelhasználását azonban leginkább az csökkenti, hogy a belvárosban termesztenek, és a mikrozöldeket biciklis futárok szállítják ki a partnerekhez. „2 óra alatt kivisznek félmillió forintnyi árut a biciklis futárok az éttermekhez."
A vertikális farm előnye, hogy minden környezeti tényezőt szabályozhatnak
„A növényeket érő környezeti hatásokat mind szabályozni tudjuk: az elektromágneses környezetet, a levegő paramétereit, a tápoldatot” - mondja el Balázs Bence, hozzátette, "a beltéri növénytermesztés nagy előnye, hogy folyamatosan rengeteg adat keletkezik a hagyományos szántóföldi termesztéshez képest, ahol csupán a gazda önszorgalmán múlik az, hogy mennyi adatot gyűjt be".
Ezzel szemben a vertikális farm esetében a saját mérésvezérlési rendszerüket alkalmazzák, ami lehetővé teszi, hogy folyamatosan az elvárt minőséget tudják garantálni, ezzel képesek maximalizálni a növények genetikai potenciálját. Ez főként az éttermi piacon nagy érték, hiszen a séfek akár több egymást követő éven keresztül is ugyanazt a minőségi alapanyagot kaphatják meg. Ráadásul ha mennyiségi vagy minőségi problémák adódnak, annak oka is könnyedén visszavezethető és a nagyfokú automatizáció segítségével ezen paramétereket máshol is, a Lónyay utcától is távol tudják garantálni.
Folyamatosan bővülnek, és franchise rendszert alakítanak ki
Mára 136-féle növény termelési adataival vannak tisztában, ezekkel az adatokkal 75-80%-kal le tudják rövidíteni a kísérleti fázisokat, hiszen átlagosan a stabil termeléshez 4-5-ször vetéstől aratásig el kell juttatni az adott növényt egymás után.
A növények vegetációs ideje eltérő, például egy borsónak 21 nap, tehát 84 napot is igénybe vehet, hogy egy átlagos termelő stabil minőségben és mennyiségben tudjon borsót szállítani a partnereinek. Ezek után tudja majd meghatározni, hogy mennyit kell elültetnie adott hozam eléréséhez.
- magyarázza Balázs Bence.
A startup pedig az információban látja a bővülés lehetőségét is: egy egyszeri rendszertelepítési költségért és a termesztési kapacitással arányos licencdíjért cserébe odaadja bárkinek a mérésvezérlési rendszert. Ez annak, aki az otthonában szeretne nekilátni a gazdálkodásnak nagy segítséget jelenthet, hiszen így a kísérleti fázisokat lecsökkentheti és előreláthatóan megbecsülheti azt, hogy mekkora termesztési területre lesz szüksége.
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
"Amit mi csinálunk, az hosszútávfutás" – színfalak mögött az Ivan & The Parazollal
Néhány napon belül több helyen és több helyzetben is találkoztunk a jövőre hatodik nagylemezét megjelentető Ivan & The Parazollal, hogy megtudjuk, mitől különleges a zenekar új nagylemeze, hogyan áll most a 14 éves zenekar, mi történt velük az elmúlt években, és miért gondolják azt, hogy eljött az együttes aranykora. A HVG kisfilmje.