Zhvg hvg.hu 2021. június. 10. 16:45

Madárbarát tanösvény nyílt a Városligetben

Akár szabadtéri környezetismeret és biológiaórák színteréül is szolgálhat a 123 madárfajt bemutató tanösvény, amelyet a megújult kis botanikus kert mellett alakítottak ki.

335 növény és 123 madárfaj ismerhető meg a Városligetben megújult Mőcsényi Mihály Botanikus Kertben és a mellette kialakított madárbarát tanösvényen.

A Liget Projekt keretében megvalósított lárványosságoknak fontos küldetése, hogy a környékbeli óvodák és iskolák számára szabadtéri környezetismeret és biológiaórák színteréül szolgáljon. Ehhez több interaktív és élményszerű tanítást segítő elemet helyeztek el – közölte a beruházás megvalósításáért felelős Városliget Zrt. A tanösvényt és a botanikus kertet kedden adta ált Gyorgyevics Benedek, a cég vezérigazgatója.

A zrt. közleményéből kiderül, hogy az eredetihez képest megnövelt területű botanikus kertet a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv alapján alakították ki, és összesen 35 ezer növényt telepítettek bele.

A kertben kialakítottak egy Kneipp-ösvényt, visszaállították az eredeti patakrendszerét, a vízi és mocsári élővilágot bemutató medencéket. A régi esőbeálló helyére felépített modern épület vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciókat szolgál.

A madárbarát tanösvény kialakítását a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel közösen végezték, és az ösvény tíz állomáson keresztül mutatja be a Városliget változatos madárállományát.

zöldre át

Az energia jövője: miből, hogyan és honnan?

Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az energiatortából a megújulók, ám ezek a források jelenleg nem minden esetben képesek az energetika problémáira teljeskörűen megoldásokat nyújtani. A sürgető cél a néhány évtizeden belüli karbonsemlegesség, ehhez azonban új energiaforrásokra lesz szükségünk, vagy a meglévők hatékonyságát kell jelentősen megnövelnünk? Szakértők mondják el, hogyan látják az energia jövőjét.

Hirdetés
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Nagyítás Máté Péter 2021. június. 18. 20:00

Orfűn tért vissza a fesztiválszezon

Többek között Krúbi és a 30Y koncertjével startolt el a szezon első fesztiválja Orfűn. A MiniFishingen szombat hajnalig közel 30 zenekar lép még színpadra, mi is ott jártunk, hogy újra átéljük a koncertélményt.