Zhvg hvg.hu 2021. június. 08. 19:50

A központosítás mellékhatásaként hetek óta rohad az utcán a budaörsi zöldhulladék

Az állami kukaholding által megbízott cég nem tud minden zöldhulladékot elvinni Budaörsről, a helyi hulladékkezelő vállalat pedig képes volna rá, de a jogszabályok miatt nem teheti.

Hetek, sőt néhány helyen már hónapok óta rohad a zsákokba rakott zöldhulladék a budaörsi utcákon – erről számolt be az RTL Híradója.

Wittinghoff Tamás polgármester szerint ennek az az oka, hogy a központosítás óta a hulladékkezeléssel megbízott cég nem szállítja el a zsákokat, pedig a lakók előre fizettek a szolgálatásért az állami kukaholdingnak. Az érdi központú szolgáltató viszont azt mondja, csak bizonyos mennyiségben tudják begyűjteni a hulladékot, jóval több zöldhulladék termelődik ott, mint amennyit a cég képes összegyűjteni.

zöldre át

Az energia jövője: miből, hogyan és honnan?

Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki az energiatortából a megújulók, ám ezek a források jelenleg nem minden esetben képesek az energetika problémáira teljeskörűen megoldásokat nyújtani. A sürgető cél a néhány évtizeden belüli karbonsemlegesség, ehhez azonban új energiaforrásokra lesz szükségünk, vagy a meglévők hatékonyságát kell jelentősen megnövelnünk? Szakértők mondják el, hogyan látják az energia jövőjét.

Hirdetés
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Vállalkozás Dobos Emese 2021. június. 20. 18:00

Magyar faluból, nyugdíjasokkal veszi fel a harcot a világcégekkel egy vállalkozás

Immár 27 asszonynak ad munkát a tardi Matyodesign társadalmi vállalkozás, akik akár 100-120 ezer forintot is "összehímezhetnek" nyugdíj mellé egy hónap alatt. A koronavírus-járvány azonban nemcsak a viszonteladóikat érintette hátrányosan, de a pandémia előtt induló új üzletágukat, a szervezett túrákat is. Az értékesítési modelljük azonban fordult. Váczi Rozival, a Matyodesign alapítójával beszélgettünk Tardon.