Az első kaptárakat már ki is helyezték, hogy tovább növeljék a sínek melletti zöldterületek növényvilágának sokszínűségét.
Kétmillió mézelő méhet szeretne telepíteni a tömegközlekedési infrastruktúra mellett található, kihasználatlan zöldterületekre 2022-ig a bécsi tömegközlekedési vállalat, a Wiener Linien. Ahol csak lehet, virágos réteket alakítanak ki, és a villamossínek mellett, valamint a metrómegállók közelében is helyeznek ki kaptárakat.
A Méhek világnapja alkalmából már ki is helyezték az első kaptárakat az U1-es metró leopoldaui végállomásánál található rétre. Növényvédő vagy más vegyszereket ott egyáltalán nem használnak, így a méhek igazi biomézet termelhetnek. A közelben lévő kiskertek tulajdonosai is jól járnak: növényeiket több méh látogatja, így jobb termésre számíthatnak.
A Wiener Linien a Bécsi Agrártudományi Egyetemmel (BOKU) közösen már régebb óta vizsgálja, hogyan lehet megőrizni és tovább növelni a sínek melletti zöldterületek növényvilágának sokszínűségét, hogy a vadméhek, pillangók és szöcskék is jól érezzék itt magukat.
A közlekedési vállalat nemcsak a mostani kezdeményezéssel igyekszik minél zöldebbé válni:
- egyre több elektromos autóbusz közlekedik az osztrák fővárosban,
- ahová lehet, napelemeket telepítenek,
- a járműpark és az infrastruktúra kezelése során kiemelt szempontként kezelik az erőforrások hatékony, fenntartható felhasználását,
- igyekeznek semlegesíteni a városi hőszigeteket: növényekkel ülteti be a buszmegállók tetejét, kizöldíti a metrómegállók előtti területeket, zöldhomlokzatot és zöldtetőt telepítenek az üzemi épületekre.
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
Őket kövesse ötletekért és tippekért, ha zöldebben szeretne élni
Már a napelemet sem lehet fenntarthatónak nevezni?
„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?
Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?