Zhvg Ká Zoltán - Dobos Emese 2021. április. 09. 16:50

Egy naperőmű nem fog 100 év múlva üzemelni, de egy vízerőmű igen – Gibárton jártunk

Egy nagyjából 4000 háztartásból álló település éves villamosenergia fogyasztását is tudná fedezni Magyarország első vízierőműve, a több mint 100 éves gibárti létesítmény.

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

Báró Harkányi János, helyi földbirtokos építette meg a Hernád folyóra a gibárti vízierőművet, a korábbi vízimalom helyére, hogy saját birtokának energiaellátását így biztosítsa, a létesítmény 1903 óta zavartalanul működik. Az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. által idén felújított erőmű által megtermelt energia körülbelül egy 4000 háztartásból álló település egész éves villamosenergia-igényét fedezi és az év 95 százalékában termel.

A vízenergia a legelérhetőbb megújuló energia, és már az ókorban is használták. Jelenleg is a világ villamosenergia-termelésének jelentős hányadát adja. „A naperőműveknek az éjszaka az ellenfele, a szélerőműveknek pedig a szélcsend” – mondja Hohol Gábor, az ALTEO Energiatermelési Divízióvezető és Észak-Kelet Magyarországi Régióvezetője.

Bár a nap-, és a szélenergia került előtérbe az elmúlt időszakban, a hvg.hu videójából a vízerőművek működése elve mellett azt is megtudhatja, milyen további előnyei és hátrányai vannak a mostanában népszerű megújuló energiaforrásokkal, a nappal és a széllel szemben a vízenergiának.

A videó az Alteo Nyrt. és a hvg.hu együttműködése keretében készült.

Zhvg
A sorozat további cikkei
zöldre át

Nem kell már sokat várni az elektromos autók forradalmáig

Az elektromos autók árát, a töltési lehetőségeket számos tényező befolyásolja. Miért teszi le valaki a voksát egy elektromos jármű mellett? A választási szempontok – az elérhető alternatívák – azonban dinamikusan változnak, és nagyon úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány is a káros kipufogógázokat hírből sem ismerő autók jövőjének kedvez. A szakértők mindenesetre azzal számolnak, hogy még többen ülnek majd személyautóba, mint eddig.

Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról