Az ENSZ testületének mintájára Magyarországon is tanácsadó fórum alakult, hogy elérhetővé és megismerhetővé tegyék az éghajlatváltozással kapcsolatos legújabb, magyarországi vonatkozású eredményeket.
Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) munkásságának nemzeti szintre honosított mintája alapján megalakult a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (HuPCC).
A tanácsadó fórum célja, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos legújabb tudás és kutatási eredmények magyarországi vonatkozásai tudományos értékelések formájában mindenki számára megismerhetők és elérhetők legyenek.
A testület alelnöke Ürge-Vorsatz Diana, fizikus és klímakutató, az IPCC egyik alelnöke lesz.
Február 23-án mutatkozik be a HuPCC, amelynek a fő tevékenységei:
- az IPCC jelentéseinek mintájára készült Nemzeti Értékelő Jelentések rendszeres elkészítése,
- az éghajlatváltozással kapcsolatos fontos és aktuális altémákban különjelentések készítése,
- az éghajlatváltozással kapcsolatos magyar tudományos élet és kutatói közösség összefogása, valamint a
- a Magyarországon éghajlatváltozással foglalkozó kutatók és tudományos eredmények a feltérképezése.
Az Első Országos Éghajlatváltozási Tudományos Konferencia című nyitóeseményükre április 12–15. között kerül sor, ennek részleteit februárban ismertetik majd.
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
Ürge-Vorsatz Diána: A járvány hatása az éghajlatra nulla, elhanyagolható
Ürge-Vorsatz Diána klímakutató: Nem lehet csak ígérgetni cselekedetek nélkül, már holnap muszáj lépni
„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?
Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?