Zhvg hvg.hu 2021. február. 21. 21:31

A texasi fagyok miatt rengeteg káros anyagot engedtek a levegőbe

Az üzemek leálltak a nagy hidegben, ezért bizonyos anyagoktól meg kellett szabadulniuk.

Texas öt legnagyobb olajfinomítója és petrolkémiai üzeme az előzetes adatok szerint közel 158 tonnányi szennyező anyagot engedett a levegőbe az államot sújtó rendkívüli téli időjárás miatt. A Texasi Környezetminőségi Bizottsághoz beérkezett adatok szerint egyebek mellett szén-monoxid, kén-hidrogén, kén-dioxid és benzol került ki a környezetbe – írja a The Guardian.

Mivel a hideg – amely miatt legalább 24-en meghaltak és 4 millióan áram nélkül maradtak – az üzemeket is elzárta a nyersanyagok feldolgozásához szükséges energiahordozóktól. Így bizonyos anyagoktól meg kellett szabadulniuk, hogy megóvják a feldolgozóegységeiket a károsodásoktól. Voltak olyanok, amelyeket egyszerűen kiengedtek, másokat elégettek.

A Motiva Port Arthur-i finomítója február 15-18. között például több mint háromszor annyi extra szennyezőanyag-kibocsátást jelentett az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének, mint amennyit 2019 egészében.

A pontos számokat a cégeknek két héten belül kell közölniük az állam illetékes hatóságával.

A Sierra Club nevű környezetvédelmi szervezet vezetője, Jane Williams szerint az a mennyiségű szennyező anyag, amit most, az időjárási körülményekre hivatkozva bocsátanak ki az üzemek, nagyságrendekkel nagyobb, mint amennyit normál körülmények között a levegőbe engednének. Szerinte a hatóságoknak változtatniuk kellene a szabályozáson, mert a cégek most büntetlenül engedhetik a levegőbe a káros anyagokat.

Sharon Wilson, az Earthworks kutatója szerint mindezt meg lehetett volna előzni, ha a cégek felkészítették volna az üzemeiket a téli időjárásra.

A The Guardian megjegyezte: a texasi olaj- és gázipari vállalatok február 11-18. között 174 alkalommal jelentették, hogy az engedélyezett mennyiségnél több szennyező anyagot bocsátottak ki, négyszer annyi esetben, mint az azt megelőző héten.

zöldre át

Nem kell már sokat várni az elektromos autók forradalmáig

Az elektromos autók árát, a töltési lehetőségeket számos tényező befolyásolja. Miért teszi le valaki a voksát egy elektromos jármű mellett? A választási szempontok – az elérhető alternatívák – azonban dinamikusan változnak, és nagyon úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány is a káros kipufogógázokat hírből sem ismerő autók jövőjének kedvez. A szakértők mindenesetre azzal számolnak, hogy még többen ülnek majd személyautóba, mint eddig.

Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. május. 13. 20:00

Ki osont be titokban és miért a magyar sportlövő szállodai szobájába?

Példátlan események követik egymást a hazai sportlövészeknél. Előbb a márciusi sportlövő-világkupán Újdelhiben a magyar férfi válogatott két tagja nem állt ki az egyik versenyszám döntőjére, mert harmadik társuk fegyvere szerintük szabálytalan volt. Az elmúlt napok pedig olyan, újabb fordulatot hoztak, amely miatt a magyar sportélet egyik legnagyobb botrányává fajulhat.