Zhvg hvg.hu 2021. január. 18. 15:15

Bonyolultabb a helyzet annál, hogy csak az ipar és a közlekedés felelős a légszennyezettségért

Kutatók szerint nagy a különbség aközött, hogy mit gondolunk a légszennyezés elsődleges forrásainak, és hogy mi is az valójában.

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

A szennyezett levegő több forrását figyelmen kívül hagyjuk, és olyan területeket teszünk meg a légszennyezettség elsődleges felelőseiként, amelyek egyébként kontroll alatt állnak – figyelmeztet egy új tanulmány, amelyet a Guardian ismertet. 

A tudósok arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a szabályozásoknál tévútra viheti a döntéshozókat az, hogy a légszennyezésről folytatott közbeszédet mi határozza meg. Hét európai országból 16 ezer ember vett részt a kutatásukban, és arra voltak kíváncsiak a kutatók, mit tesznek meg az emberek a szennyezett levegő forrásaként. A válasz nem meglepő: az ipar kibocsátását és a közlekedést.

A valós kép azonban más, az ipari kibocsátás csökkentésére ugyanis évtizedek óta vonatkozik szabályozás, így az ipar a tudósok szerint a részecskeszennyezés kevesebb mint 10 százalékáért felelős a vizsgált európai országokban.

Ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy hétből hat országban jelentősen hozzájárul a levegő szennyezettségéhez a mezőgazdaság és a háztartások fűtése, amelyeket a résztvevők egyáltalán nem tartanak felelősnek a légszennyezettségért.

Zhvg
A sorozat további cikkei
zöldre át

Szabó Beatrix: A vállalati felelősségvállalás nem egyenlő az óvodai kerítésfestéssel

Gyorsan változó és kiszámíthatatlan világunkban időről időre újra kell definiálnunk az olyan divatos, már-már túlhasznált fogalmakat, mint a társadalmi felelősségvállalás vagy a fenntarthatóság. A Covid-járvány világszerte ráirányította a figyelmünket a nem fenntartható vagy működésképtelen gyakorlatokra, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül – sem egyéni, sem társadalmi szinten. Eljött az idő, hogy ezt széles körben is felismerjük, és saját lehetőségeinkhez mérten tegyünk a változásért.

Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.