Zhvg MTI 2020. november. 27. 11:17

Tilos lesz szőrmét árulni a budapesti vásárokon

A háziasított állatok bőréből készített termékeket lehet majd árulni, de csak azokat.

A szőrmementesek lesznek Fővárosi Önkormányzat vásárai a Szőrmeellenes Liga kezdeményezésére. A liga korábban petíciót indított a változtatás érdekében.

Az idei adventi vásárok ugyan elmaradnak, de a főpolgármester a veszélyhelyzetet követően a lehető leghamarabb a közgyűlés elé terjeszti, hogy

a Fővárosi Önkormányzat a továbbiakban ne adjon közterület-használati hozzájárulást az állati eredetű szőrmetermékek árusításához,

(ide nem értve a háziasított állatok bőréből készített termékeket, azok szőrzettartalmától függetlenül); illetve vagyonának hasznosítása során az ilyen célú hasznosítást kizárja.

A veszélyhelyzet után benyújtható határozat előterjesztői Szabó Rebeka fővárosi állatvédelmi megbízott és Dorosz Dávid klímavédelemért és fejlesztésért felelős (azóta lemondott) főpolgármester-helyettes voltak.

A közlemény szerint „a Főváros vezetése elkötelezett a társként és a természetben velünk élő állatok védelméért, a természet megőrzéséért, mindazért, ami környezetünk élhetőbbé tételéhez, a biodiverzitás fenntartásához szükséges”.

Korábban előfordult, hogy az egyik fővárosi vásáron kiemelten védett vidra bőrét is árulták.

Védett vidra lenyúzott bőrét árulták a Vörösmarty téri vásárban

Kiemelten védett vidra bőrét árulták a karácsonyi vásárban, az állatvédők nem értik, hogyan fordulhat ilyesmi elő a főváros szívében, a Vörösmarty téren. Az árusra lecsapó természetvédelmi őrök megerősítették az információt, most vizsgálják, pontosan milyen vidrafajról van szó. Lefotóztuk, ahogy a bőrfeldolgozással foglalkozó árus továbbra is kinn árulja a vásárban a vidrabőr lefoglalása után a portékáját, miközben belengi a teret a mennybőlazangyal.

tudatos mindennapok
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?