A húsnál és a növényi fehérjénél is fenntarthatóbb és egészségesebb lenne a tudósok szerint, ha légylárvát ennénk.
Magasabb a légylárva cinktartalma, mint a húsé, és több benne a kalcium, mint a tejben. Ráadásul kevesebb, mint fél hektáron tenyésztett katonalégylárva több fehérjét tartalmaz, mint 1200 hektáron nevelt szarvasmarha vagy 52 hektárnyi szója – sorolják a Queensland egyetem kutatói egy új tanulmányban, miért is kellene légylárvát ennie az embereknek.
A tudósok egy új kutatása a rovarok fogyasztását vizsgálta meg, amely az elmúlt időszakban fenntartható opcióként és potenciális fehérjeforrásként már többször felmerült. A katonalégy egyébként hulladékot eszik és az állateledelként már hasznosítják.
A kutatók szerint azt, hogy a nyugati emberek rovarokat egyenek, csakis az akadályozza meg, hogy nem tekintenek ezekre élelmiszerként, holott az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete szerint a rovarok két milliárd ember étrendjének a szerves részét képezik már a Földön.
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.

Megjött a vegetáriánus pecsenyezsír – tényleg minden húshoz lehet zöldséges helyettesítőt csinálni?
Közel sem olyan környezetbarát a szója, mint gondoltuk
A kormány akkor tiltja be, amikor már magától is megdögleni látszik a műhús
Könnyen lehet, hogy végnapjait éli a piaci csodának indult mesterséges húspiac: amíg a műhúsoknál továbbra is várat magára az áttörés, a növényi alapú alternatívát gyártó cégeknél rövid időn belül töredékükre estek a részvényárak. A folyamatnak több oka van, a piaci szereplők ezzel együtt optimisták, és a bátor befektetőknek a mostani szintek akár jó belépési pontot is jelenthetnek, ha épp akad elkölteni való pénzük. Lehet, hogy hazai célpontokat nem találnak, mivel a kormány újonnan bejelentett tervei szerint a teljes szegmenst betiltaná.