Október 20-a a séfek világnapja, aminek alkalmából szakácsok egy fenntartható receptgyűjteménnyel hívják fel a figyelmet a zöld élelmezési rendszerek fontosságára.
A séfek fontos szerepére hívja idén a figyelmet a Felelős Gasztrohős Alapítvány a fenntartható élelmezési rendszerek kialakításában.
A szervezők szerint az idei embert próbáló évben kiemelten fontos, hogy az immunrendszerünket erősítő és a stresszt csökkentő ételeket fogyasszunk. De nemcsak saját magunkat, hanem a Földet is egészségesen kell tartanunk, amiben igen nagy szerepük van a séfeknek, hiszen ők az ételeken keresztül szemléletformáló tevékenységet is folytatnak.
A világnap alkalmából a Gasztrohősök egy ingyenesen letölthető receptgyűjteményt állítottak össze a budapesti Hilda, Mezna és KIOSK Budapest, valamint a pécsi Reggeli és az őriszentpéteri Pajta étterem séfjei, valamint Vida Kata gasztroblogger közreműködésével. A receptek kapcsolódnak a Séfek Kiáltványa nyolc témájához. A kiáltvány egy séfektől séfeknek szóló akcióterv, amely 8 pontban foglalja össze, hogy mit tehetnek azok, akik elkötelezettek egy fenntarthatóbb élelmezési rendszer elősegítése iránt.
A Séfek Kiáltványa Receptgyűjteményt innen lehet letölteni.
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
Sztella Kiriakídisz: Az élelmiszer-termelés módszerei tönkreteszik a bolygót
Cukrozott borsófőzelék és üres kalóriák: hol rontjuk el az egészséges táplálkozást?
Visszatérő öreg punk, fura partizene, szívbe markoló melankólia – 2024 legjobb lemezei
Év végén újra megpróbáltuk átgondolni, mely albumokat tartottunk idén a legfontosabbaknak. A Cure-tól a Tindersticksig és Laura Marlingtól Nick Cave-ig stílusban abszolút sokszínű, de minőségben, érdekességben rengeteg emlékezetes lemez jelent meg 2024-ben. A HVG TOP10-es listája.