Zhvg Sztella Kiriakídisz 2020. október. 16. 17:10

Sztella Kiriakídisz: Az élelmiszer-termelés módszerei tönkreteszik a bolygót

Az EU „termelőtől a fogyasztóig” stratégiája: hogyan alakíthatjuk át az élelmiszer-termelési és -fogyasztási szokásainkat? Az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős tagjának írása az élelmezési világnap alkalmából.

A koronavírus-világjárvány komoly hatást gyakorolt életünkre, munkánkra, emberi kapcsolatainkra, sőt jövőképünkre is. Az egészségügyi krízishelyzetként indult válság számos ágazatot, köztük a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart is érintő globális recesszióvá nőtte ki magát. Az egész világon veszélybe került az élelmezésbiztonság, és sokaknak kell nélkülözniük a legalapvetőbb szükségletet jelentő élelmiszer-ellátást.

A biztonságos és tápláló élelmiszerek biztosítása – különösen a szegény és kiszolgáltatott közösségek esetében – továbbra is alapvető eleme a koronavírus-világjárványra adott válaszlépéseknek. Világszerte közel 690 millió ember éhezik, ami 10 millióval több, mint 2019-ben. A világjárvány hatására pedig ez a szám további 83–132 millióval növekedhet.

Nyilvánvaló, hogy élelmiszer-termelési és -fogyasztási szokásaink jelenlegi formájukban nem folytatódhatnak. Az EU-ban az üvegházhatású gázok kibocsátásának több mint 10%-a a mezőgazdaságból származik. Röviden: termelési módszereink tönkreteszik bolygónkat és ökoszisztémáinkat. A hatékonyságot nélkülöző, etikátlan gyakorlataink következtében a megtermelt élelmiszerek egyötödét elpazaroljuk, miközben 36 millió uniós polgár nem engedhet meg magának naponta egy minőségi étkezést. Egészségügyi költségeink eközben tovább nőnek, mivel az EU felnőtt lakosságának több mint 50%-a túlsúlyos. Ezen az ellentmondásos helyzeten változtatnunk kell. Ideje, hogy megjöjjön az étvágyunk a változásra.

Sztella Kiriakídisz

A Von der Leyen-bizottság a kezdetektől fogva elkötelezett amellett, hogy véghez vigye a változásokat, és hogy a kihívásokból lehetőségeket teremtsen. Az európai zöld megállapodás részeként elfogadott „a termelőtől a fogyasztóig” stratégia célja, hogy irányt mutasson e változáshoz. Átalakulási menetrendként szolgál a fenntartható élelmiszerrendszerek kialakításához, és elismeri az egészséges emberek, az egészséges társadalmak és az egészséges bolygó közötti elválaszthatatlan kapcsolatot. A fenntartható élelmiszerrendszereknek biztosítaniuk kell, hogy az egészséges élelmiszerek az egyéni körülményektől függetlenül mindenki számára elérhetők és megfizethetők legyenek, mind rendes körülmények között, mind válság idején.

Európának ambiciózusan, meggyőződéssel kell mutatnia az utat. Az uniós élelmiszerrendszer átalakításával kapcsolatos nagyratörő célkitűzéseivel és konkrét céljaival „a termelőtől a fogyasztóig” stratégia egyértelmű irányvonalat jelöl ki. Azt szeretnénk, hogy 2030-ra a peszticidek és az antimikrobiális szerek használata, valamint a tápanyagveszteség 50%-kal csökkenjen, a biogazdálkodás részaránya pedig elérje a 25%-ot. Célunk, hogy átalakítsuk és fenntarthatóvá tegyük az élelmiszer-termelést.

Tudjuk, hogy polgáraink a fenntartható forrásokból származó, egészséges élelmiszereket részesítik előnyben, és gondoskodni fogunk arról, hogy mindig lehetőségük legyen ezeket választani, és egyúttal hozzájuthassanak a fenntartható táplálkozási döntésekhez szükséges információkhoz. Éppen ezért biztosítani fogjuk, hogy az élelmiszerek tartalma, előállítási módja, tápértéke és környezeti hatása könnyen érthető címkéken legyen feltüntetve.

Határainkon túl is ambiciózusan fogunk fellépni. A nemzetközi együttműködés, a kereskedelempolitika és a zöld szövetségek révén az EU ösztönözni fogja a fenntarthatóbb mezőgazdasági és halászati gyakorlatokat, csökkenteni az erdőirtást, növelni a biológiai sokféleséget, valamint javítani az élelmezésbiztonságot és a táplálkozási helyzetet.

Ez az átállás nagy horderejű változásokat fog eredményezni, aminek költségei is lesznek, de ezeket a költségeket segíteni fogjuk viselni. „A termelőtől a fogyasztóig” stratégiával arra törekszünk, hogy támogassuk az európai mezőgazdasági termelőket, halászokat és élelmiszergyártókat abban, hogy a fenntarthatóság éllovasaivá váljanak, és ennek előnyeiből méltányosan részesüljenek.

Miközben a Covid–19-járvány leküzdésével foglalkozunk, „a termelőtől a fogyasztóig” stratégia révén ki kell építenünk egy jobb, erősebb és méltányosabb élelmiszerrendszert is. Társadalmunknak és bolygónknak szüksége van erre. Az idei élelmezési világnap témája remekül összefoglalja munkánk lényegét: együtt gondoskodni a növekedésről, az élelmiszer-ellátásról és a fenntarthatóságról.

Ha „a termelőtől a fogyasztóig” stratégiát használjuk iránytűként, képesek leszünk megvalósítani mindezt, és fenntartható módon előállított, egészséges élelmiszereket tudunk majd biztosítani egy egészséges, zöld bolygón. Alább nem adhatjuk, polgáraink és bolygónk ennyit megérdemelnek!

Hirdetés
Kult Csatlós Hanna 2020. október. 31. 20:00

Feminista volt vagy nőgyűlölő? 100 éves lenne Helmut Newton

A legnagyobb színésznőket vette rá, hogy levetkőzzenek neki, és az ő meztelen modelljeit közölte először divatmagazin. Helmut Newton a náci Németországból menekült el, majd a 20. század második felének legkeresettebb fotográfusává vált. Provokatív, a női testet tárgyként kezelő stílusa miatt már életében nőgyűlölettel vádolták, miközben ő azzal védekezett, hogy csupán az emancipáció előtt tiszteleg. Mit üzennek ma, a MeToo idején a képei?