Zhvg hvg.hu 2020. október. 18. 11:52

Újabb katasztrófa: cunamik is fenyegethetik Alaszkát a klímaváltozás miatt

Tudósok egy csoportja arra figyelmeztetett, hogy az olvadó permafroszt akár földcsuszamlásokat is okozhat Alaszkában, ami miatt települések és népszerű turistacélpontok is veszélyben vannak.

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

A klímaváltozás következtében olvadó permafroszt miatt veszélybe kerülnek a hideg térségekben lévő hegyek, ugyanis az olvadás miatt ezek összeeshetnek, és akár földcsuszamlásszerűen zúdulhatnak a tengerbe – számolt be tudósok vizsgálatának aggasztó eredményéről a Guardian.  

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy számos település és turistákat is vonzó terület nagy veszélyben lehet emiatt. Még 2020 elején egyébként 14 vezető geológus hívta fel a figyelmet arra, hogy az alaszkai Barry Arm (Barry karja) fjordról akár egy éven belül elindulhat egy nagyerejű csuszamlás.

2015-ben pedig, egy évtizedek óta már repedező terület indított el egy erdőt letaroló cunamit.

Bár az egyértelmű, hogy a globális felmelegedés és a klímaváltozás miatt kiindulhatnak a területeken ilyen cunamik, a tudósok szerint aggasztó, hogy azt viszont nehéz megállapítani, ezek vajon mikor következnek be.

Zhvg
A sorozat további cikkei
Hirdetés
Élet+Stílus Vándor Éva 2020. október. 19. 20:00

Vajon „Isten keze” elér-e a Legfelsőbb Bíróságig?

Amy Coney Barrett főbírói jelölésével reflektorfénybe került egy egészen mostanáig kevéssé ismert, titokzatos vallási közösség, ezzel együtt pedig a kérdés, hogy a hit pontosan milyen mozgatórugóként működhet egy ember szakmai döntéseiben. Különösen, ha az a szakma alkotmánybírósági kérdésekre keresi a választ.