Zhvg hvg.hu 2020. október. 17. 16:35

A klímaváltozás és a fajok kihalása is megállítható volna, ha hallgatnánk egy friss tanulmány szerzőire

Egy nemzetközi kutatócsapat szerint gigantikus mennyiségű üvegházhatású gázt tudnának megkötni a természetnek visszaadott és a jó állapotban megőrzött földterületek.

Az emberi tevékenység által „leharcolt” területek helyreállítása lehet az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb módja a klímaváltozás elleni harcnak, és segítheti a vadállatok populációjának növekedését is – derül ki egy, a Nature-ben megjelent tanulmányból, amelyet a The Guardian ismertetett.

A kutatók szerint, ha a bolygó leginkább leromlott állapotú területeit helyreállítanák, a jó állapotúakat pedig megőriznék jelenlegi formájukban, akkor gigantikus mennyiségű üvegházhatású gázt lennének képesek megkötni: a felét annak, amennyit az emberiség az ipari forradalom óta a légkörbe bocsátott.

Mindezzel azoknak az állatfajoknak a 60 százalékát is meg lehetne menteni, amelyek az előrejelzések szerint várhatóan ki fognak halni.

A kutatáson dolgozó brazil, ausztrál és európai kutatók azonosították is azokat a területeket, ahol szerintük a helyreállító, megóvó beavatkozások a legjobb eredményt hoznák. Akad köztük trópusi erdő, part menti vizenyős terület és magasan fekvő tőzegláp is. Sok közülük fejlődő országokban található.

A probléma az, hogy a klímaválság kezelésére fordított összegeknek mindössze 1 százalékát költik helyreállításra.

Pedig Bernardo Strassburg, a kutatás vezetője szerint a természeti területek helyreállítását nem kell a mezőgazdaság kárára végrehajtani. Azt mondta, ha megfelelően előkészítik ezeket a munkálatokat, az még növelheti is az agrárium termelékenységét.

Elegendő élelmiszert lehetne termelni a világ számára még úgy is, ha a jelenleg mezőgazdasági termelésbe fogott földek 55 százalékát visszaadnánk a természetnek. Ehhez a gazdálkodás intenzitásának fenntartható növelése a kulcs.

A kutatás készítői szerint a faültetés nem mindig megfelelő módja a biodiverzitás megőrzésének. Arra figyelmeztettek, hogy a tőzeges területek, a vizes élőhelyek és a szavannák szintén számos különleges fajnak adnak otthont, és jelentős mennyiségű szén-dioxidot kötnek meg, ha megfelelően karban vannak tartva.

Hirdetés
Kult Csatlós Hanna 2020. október. 31. 20:00

Feminista volt vagy nőgyűlölő? 100 éves lenne Helmut Newton

A legnagyobb színésznőket vette rá, hogy levetkőzzenek neki, és az ő meztelen modelljeit közölte először divatmagazin. Helmut Newton a náci Németországból menekült el, majd a 20. század második felének legkeresettebb fotográfusává vált. Provokatív, a női testet tárgyként kezelő stílusa miatt már életében nőgyűlölettel vádolták, miközben ő azzal védekezett, hogy csupán az emancipáció előtt tiszteleg. Mit üzennek ma, a MeToo idején a képei?