Visszafordíthatatlan változások küszöbén állunk.
Egyre inkább közeledik Amazónia ahhoz a ponthoz, amikortól visszafordíthatatlan lesz az esőerdő pusztulása, és már szavannának kell tekinteni – figyelmeztetett egy, a Nature Communicationsben publikált kutatás.
Ennek nem csak az erdőirtás az oka. Az Amazonas-medence több része a klímaváltozás miatt már most sokkal kevesebb esőt kap, mint amennyire szüksége lenne.
A Stockholm Resilience Center kutatása úgy számol: Amazónia 40 százalékában már most kritikusan kevés eső esik.
Arie Staal, a kutatás vezetője azt nyilatkozta a The Guardiannek: azért is veszélyes az egyre kevesebb eső, mert öngerjesztő folyamatot indíthat be. Mivel a falevelek vizet párologtatnak, ha több az erdő, több lesz az eső is. Vagyis ha kevesebb a fa, akkor még kevesebb eső várható, a szárazság miatt több erdőtűz lehet, így a korábbinál is több fa pusztulhat el.
Eközben már augusztusban arról írtunk, hogy
Idén sokkal több tűz ütött ki az amazóniai esőerdőkben, mint tavaly
Környezetvédők szerint a hamarosan végleges formát öltő, az Európai Unió és dél-amerikai országok közti kereskedelmi megállapodást felhasználható lenne arra, hogy visszaszorítsák az erdőirtásokat.
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
Tovább pusztít a tűz az Amazonas vidékén, Bolsonaro a civileket és a bennszülötteket okolja
A magyar GDP 29-szeresét költhetik el a klímaváltozás kárenyhítésére 2100-ban, ha nem vigyázunk
„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?
Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?