Bár a bor alapvetően szőlőből van, a különféle folyamatok során sok esetben használnak állati eredetű összetevőt az erjesztéséhez.
A bor szőlőből készül, így sem húst, sem tojást sem tejet nem tartalmaz, mégsem minden bor vegán. Az erjesztési eljárás, az ún. derítés során ugyanis a legtöbb borból tojásfehérjével, kazeinnel, marhacsontból kinyert zselatinnal vagy halhólyagból kinyert kollagén segítségével vonják ki az üledékes részecskéket, a nem kívánatos fehérjéket és a tanninokat, míg a bor a pincében van – írja a Greenmatters.com.
De gyakran használnak műanyagot is erre a célra – ezeket a segédanyagokat természetesen palackozás előtt kivonják a borból, azonban nyomokban így is tartalmazhatja a bor az állati eredetű anyagokat.
A Winelovers írása arra is kitért, hogy a halhólyagból, marhacsontból kinyert zselatint inkább fehérboroknál, rozéknál és pezsgőknél használják, a fehérjéket pedig vörösboroknál.
A derítést például zöldborsó héjából készített kivonattal lehet állati eredetű összetevők nélkülözésével végezni – ezek egyre elterjedtebbek, és egyre több pincészet kínál kifejezetten vegán borokat.
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
Húsmentes álom vagy rémálom? A hvg.hu nagy vegánburger tesztje
Bátran eheti ezeket a húsokat, egyetlen állat sem pusztult el miattuk
Minden, amit eddig tudunk a dél-koreai repülőgép-katasztrófáról
Szemtanúk a leszállást megelőző robbanásról számoltak be.