Zhvg hvg.hu 2020. augusztus. 11. 17:05

Rájöttek a tudósok, hogy csinálhatnak az eldobott maszkokból bioüzemanyagot

Rengeteg hulladék keletkezik az egyszer használatos szájmaszkokból, a kutatók azonban rájöttek, hogyan készíthetnek ezekből bioüzemanyagot.

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

A műanyagból készült orvosi védőfelszerelésekből megújuló, folyékony bioüzemanyagot lehet készíteni – erre jutottak az indiai The University of Petroleum and Energy Studies kutatói, akik az eredményeiket a Biofuelsben mutatták be, amit a Phys.org szemlézett.

A koronavírus miatt ugyanis rendkívül sok egyszer használatos műanyaghulladék keletkezik polipropilén maszkokból, amelyek sok esetben a tengerekben, óceánokban kötnek ki. Erre a problémára keresték a megoldást a tudósok.

A kutatók által használt módszer a pirolízis: ennek során a polipropilén alapanyagból végül folyékony üzemanyag lesz. Ez egy kémiai módszer, aminek a lényege, hogy 300 és 400 fok közötti hőmérsékleten bontják le a műanyagot, oxigén nélkül.

Bhawna Yadav, a tanulmány társszerzője azt is hozzátette, hogy a pirolízis az egyik legreménykeltőbb és legfenntarthatóbb módszer az újrahasznosításra, az így nyert, magas minőségű olaj ráadásul biológiai úton is lebomlik.

Sapna Jain, a kutatás vezetője szerint így nemcsak a műanyagszennyezésnek szab gátat a megoldás, hanem energiát is nyerünk vele.

Zhvg
A sorozat további cikkei
Hirdetés
Itthon Kovács Panka 2020. szeptember. 19. 07:00

Szerencs, ahol nemcsak a Fidesszel, hanem saját szövetségese sötét múltjával is küzd a baloldal

Nagyon súlyos és morális politikai dilemmát jelent Bíró László indulása, a szövegei pedig elfogadhatatlanok - mondta nemrég Gyurcsány Ferenc DK elnök arról a politikusról, aki mögé hetekkel ezelőtt beállt az összes ellenzéki párt. A korábban rasszista, antiszemita megnyilvánulásokat tett Bíró nem hozta könnyű helyzetbe a baloldali pártokat, a Fidesz frakcióvezetője már nácizik. Az október 11-i szerencsi választás jól megmutatja, mire számíthat az összefogó ellenzék két év múlva, az országgyűlési választás előtt.