Zhvg MTI / hvg.hu 2020. augusztus. 05. 17:01

Ürülékük buktatta le a rejtőzködő császárpingvineket

Hatalmas foltokat hagytak a jégen, így találtak rájuk a tudósok.

Új császárpingvin-kolóniákat fedeztek fel az Antarktiszon műholdas felvételek és némi ürülék segítségével. A brit antarktiszi kutatóprogram (British Antarctic Survey, BAS) tudósai a Sentinel-1 űrmisszió adatai alapján összesen 11 új kolóniára bukkantak – közölte az Európai Űrügynökség (ESA).

Bár az állatok túl kicsik ahhoz, hogy láthatóak legyenek a műholdas felvételeken, guanójuk, vagyis ürülékük alapján azonosítható a jelenlétük, mivel hatalmas foltokat hagynak hátra a jégen.

A tudósok eredményeiket a Remote Sensing in Ecology and Conservation című tudományos folyóiratban mutatták be.

A röpképtelen tengeri madarak tanulmányozása műholdak nélkül rendkívül nehézkes, mivel a Föld távol eső és nehezen megközelíthető területein élnek, ahol ráadásul akár mínusz 50 Celsius-fokra is süllyedhet a hőmérséklet.

Az új adatok alapján a teljes antarktiszi kontinensen 61 császárpingvin-kolónia él.

„Ez egy nagyon izgalmas felfedezés. És bár jó hír, a kolóniák kicsik, a teljes populációt csak 5-10 százalékkal növelik meg kicsivel több mint félmillió egyedre, vagyis 265 500-275 500 költőpárra” – mondta el Peter Fretwell, a BAS geográfusa, a tanulmány vezető szerzője.

A felfedezés azért is rendkívüli, mert a globális felmelegedés veszélyezteti az antarktiszi kolóniákat. A császárpingvinek egész életciklusa a jégtáblákhoz kötődik, ha azonban azok olvadni kezdenek, félő, hogy az állatok száma jelentősen, egyes előrejelzések szerint akár felére is lecsökkenhet – figyelmeztetett a BBC.

Hirdetés