Zhvg hvg.hu 2020. július. 24. 11:25

Nagyobb eséllyel adnak életet koraszülött babáknak a gázégetők közelében élő anyák

A kutatók arra hívják fel a figyelmet, hogy a koraszülésnek egyértelmű környezeti okai vannak.

Zhvg

A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.

Júniusban jelent meg egy kutatás arról, hogy sokkal nagyobb az esélye, hogy alacsony testsúllyal jönnek világra a csecsemők, ha az édesanyjuk a terhesség alatt gáz- és olajkutak közelében él. Hasonló problémát kutattak a tudósok, csak kifejezetten a gázégetésre fókuszáltak, amely az utóbbi néhány évben egyre csak terjed az Amerikai Egyesült Államokban.

Az Environmental Health Perspectivesben megjelent kutatáshoz először műholdas képeket hívtak segítségül a tudósok, hogy behatárolják, hol égetnek gázt éjszakánként a texasi Eagle Ford Shale térségben. Az olaj- és gáztermelők sok esetben elégetik a gázt, ha például alacsonyan van a földgáz ára. Ezzel pedig metán is a légkörbe kerül.

Már egy korábbi, gázégetőket vizsgáló kutatás is 43 ezer égetőt azonosított be 2012 és 2016 között. Ez idő alatt ugyanebben a térségben 23 500 gyerek született. Arra az eredményre jutottak a tudósok, hogy 30 százalékkal nagyobb az esélye annak, hogy koraszülött gyereknek ad életet az anya, ha egy gázégető hely 3 mérföldes sugarán belül él és 50 százalékkal, ha még közelebb. A terhesség 37. hete előtt szültek, ilyenkor azonban fejletlen még a magzat és a koraszülés számos súlyos betegség esélyét is megnöveli és annak a kockázata is megvan, hogy meghal a koraszülött csecsemő.

„Ez olyan hatással van, mintha dohányozna a terhes nő. Viszont ezzel egyéni szinten nem tud az anya mit kezdeni” – mondta Lara Cushing, a kutatás egyik vezetője a New York Timesnak arról, milyen hatással van egy terhes nőre, ha gázégető közelében él.

A tudósok mindazonáltal nem tudják a koraszülés pontos okát, de igyekeztek a kutatás során kiszűrni minden más tényezőt (így például a dohányzást). Az viszont egyértelmű, hogy környezeti oka is van a koraszülésnek.

Zhvg
A sorozat további cikkei
zöldre át

Nem kell már sokat várni az elektromos autók forradalmáig

Az elektromos autók árát, a töltési lehetőségeket számos tényező befolyásolja. Miért teszi le valaki a voksát egy elektromos jármű mellett? A választási szempontok – az elérhető alternatívák – azonban dinamikusan változnak, és nagyon úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány is a káros kipufogógázokat hírből sem ismerő autók jövőjének kedvez. A szakértők mindenesetre azzal számolnak, hogy még többen ülnek majd személyautóba, mint eddig.

Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. május. 08. 14:00

Feladtuk a leckét az EU-nak az orosz és a kínai oltással

Amíg nincs egységes uniós Covid-igazolás, tagállami szinten szabályozzák a beutazási szabályokat. Ezek eléggé eltérőek jelenleg is, de még bonyolultabbá teszi a helyzetet, hogy csak Magyarországon használnak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem jóváhagyott vakcinákat is. Vannak országok, amelyek erről tudomást sem vesznek, mások részben alkalmazkodnak, néhányan pedig teljes mértékben.