Zhvg MTI 2020. június. 02. 12:36

Új pár felfedezése jelent reményt a világ legritkább főemlősfajának fennmaradására

A világ legritkább főemlősfaja, a hajnani gibbon egy hímét és egy nőstényét fedezték fel.

Zhvg
Friss cikkek a témában

Az erdőirtás és az orvvadászat a kihalás szélére sodorta a fajt, amely ma már csak a kínai Hajnan szigeten él vadon. Az 1950-es években kétezerre becsülték a számukat, az 1970-es évekre már csak kevesebb mint tíz maradt belőlük – írta a BBC.

A legutóbbi egyedszámlálás szerint a populációjuk megháromszorozódott, a több mint 30 állat öt különböző családi közösségben él. A törékeny populáció a hongkongi Kadoorie Farm és Botanikus Kert mentőprojektjének több évtizedes munkája nyomán növekedett ekkorát.

A gibbonok arról híresek, hogy ügyesen lendülnek ágról ágra az erdei lombkoronában, miközben hangos kiáltásokkal jelzik területük határait. Az ivarérett példányok hajnalonta duettet énekelnek, hogy összetartozásukat erősítsék.

A helyiek tavaly lettek figyelmesek egy pár kiáltásaira az erdőnek egy olyan részéből, amelyik távol esett a fő populáció területétől. Később meg is figyelték őket, hallották a közös éneküket, ami arra utal, hogy stabil párrá fejlődtek.

A gibbonok családi közösségeket alkotnak, amelyek egy hímből, két nőstényből és fiatal utódaikból áll. Az állatvédők nagy jelentőségűnek tartják egy ötödik aktív pár felfedezését az erdő egy különálló részében; reményeik szerint ez növeli a faj fennmaradásának esélyeit.

A gibbonmentő munka 2003-ban kezdődött: őrjáratokat indítottak, megfigyelték és kutatták a gibbonok viselkedését és életét, valamint több ezer fát ültettek, hogy élelmet és lakóhelyet biztosítsanak nekik.

A világon csaknem húsz gibbonfaj él Észak-Indiától Borneóig, legtöbbjük létét fenyegeti az erdők pusztulása, az illegális vadászatuk és kereskedelmük. Nemrég halt ki két gibbonfaj Kínában, ahol az összes fennmaradt fajt a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolta a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN).

tudatos mindennapok
Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?