Míg Európában legalább foglalkoznak a kérdéssel az olaj- és földgázipari cégek, addig egy kutatócsoport szerint az Egyesült Államok tucatnyi iparági szereplője még csak vállalásokat sem tesz.
Hat európai olaj- és földgázipari cég vállalta eddig, hogy – összhangban a párizsi klímaegyezménnyel – 2050-re nullára csökkenti a szén-dioxid kibocsátását, ám egy friss tanulmány szerint ettől még messze vannak – írja a BBC. A vállalások lényege, hogy általuk a globális felmelegedés mértéke 1,5 Celsius-fok alatti szinten megállítható legyen; ennek túllépése az ENSZ tavalyi klímajelentése szerint "amerikai katasztrófafilmekbe illő" következménnyel járna.
A befektetők által finanszírozott kutatócsoport, a Transition Pathway Initiative (TPI) szerint
jelenleg a vállalatok közül egy sincs, aminek tevékenysége elemzésük szerint a kibocsátás nullára csökkentése vagy az 1,5 fokos klímacél tartása felé mutatna.
Úgy vélik, átlag 70 százalékkal kéne visszavágnia a széndioxid-kibocsátásából az európai cégeknek, hogy 2050-re ne emelkedjen több mint 2 Celsius-fokot a bolygó hőmérséklete.
A TPI szerint éles kontrasztban állnak az európai cégekkel az Egyesült Államokban működők, melyek semmiféle vállalást nem tettek eddig. Mint írják, ezzel olyan kockázatot jelentenek, ami komolyan aggasztja a befektetőket is.
Simon Anita: A hulladék értékes tud lenni, érdemes ezt kihasználni
Új mentalitásra van szükség a hazai hulladékgazdálkodási piacon, amelyet alaposan megrostál majd az elkövetkező egy-két év, véli az Alteo szakértője. Vélemény.
Már nem a mumus, hanem a klímaváltozás miatt álmodnak rosszat a gyerekek
Egy tanulmány szerint már most a klímaváltozás legrosszabb forgatókönyvénél tartunk
„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?
Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?