Világ MTI 2023. november. 06. 13:22

Kozmikus sugárzás okozta egy koreai légiutas-kísérő rákbetegségét és halálát

Ugyan a légitársaság ezt cáfolni igyekezett, de a dél-koreai munkaügyi hatóság elutasította az érveit.

Kozmikus sugárzás miatt halt meg egy rákbeteg légiutas-kísérő – állapította meg hétfőn a dél-koreai munkaügyi hatóság, és így ez az első azonosított üzemi haláleset, amelyért a kozmikus sugárzás felelős. A Korean Air Lines volt légiutas-kísérője gyomorrákban halt meg, és az ügyben a múlt hónapban indított vizsgálatot az illetékes hatóság, amely arra jutott, hogy betegségét, és így halálát a kozmikus sugárzás okozta.

Az elhunyt 1995 és 2021 között dolgozott légiutas-kísérőként, és évente mintegy 1022 órát töltött a levegőben, melynek felében hosszú távú járatokon utazott európai és amerikai célállomásokra. Az ilyen utak során a repülőgép gyakran halad el az Északi-sark közelében, ahol a kozmikus sugárzás általában a normál szint ötszörösét is eléri, mivel az űrből érkező különféle sugárzások ellen védő légkör ott ritkább.

A kozmikus sugárzás ugyan csekély mértékben van hatással az átlagos utazókra, de az eset aggodalmat váltott ki a légközlekedési szektor dolgozói körében. A helyi nukleáris biztonságért felelős bizottság mérése szerint a légiutas-kísérőket 2017 és 2021 között évente átlagosan 5,42 millisievert (mSv) maximális sugárzás érte, ami a normál szint több mint ötszöröse.

A Korean Air az eljárásban azzal érvelt, hogy a repülőgépek személyzetének egyik tagját sem érte az évi megengedett 6 millisievertnél több sugárzás, valamint hogy a meghalt légiutas-kísérő betegsége és a kozmikus sugárzás között nem bizonyított az összefüggés.

A hatóság elutasította a légitársaság állításait, kijelentve, hogy jelentős a korreláció a betegség és az áldozatot az évek alatt ért, felhalmozódott sugárzás, továbbá a rendszeres hosszú távú repülés egyéb káros egészségi hatásai között.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.