Világ MTI / hvg.hu 2021. szeptember. 15. 16:56

Oltásellenesek megpróbáltak felgyújtani egy német oltóközpontot

A támadók gyúlékony folyadékkal teli palackokkal dobálták meg az épület kapuját.

Ismeretlen támadók megpróbáltak felgyújtani egy oltóközpontot Németország keleti részén egy kistelepülésen – jelentették szerdán német hírportálok.

A német–cseh határ térségében fekvő Eichben működő oltóközpontot kedden késő este támadták meg ismeretlenek. Kivárták azt a pillanatot, amikor a biztonsági őrök az épület másik oldalán tartózkodtak, és gyúlékony folyadékot tartalmazó palackokat dobtak a kapunak. A három palackban a rendőrségi nyomozás első megállapítása szerint valószínűleg etanol volt. A gyújtószerkezetek nem léptek működésbe, így nem keletkezett tűz. Senki sem sérült meg, és a rendőrség szerint nem keletkezett jelentős kár.

A rendőrség helikopterrel és hőkamerákkal kereste a sikertelen támadás után autóval menekülő elkövetőket, de nem jártak sikerrel. A rendőrség egy piros autót keres, amely a bűncselekmény idején egy szomszédos kisváros, Auerbach irányába haladt. A szemtanúk szerint a járműben hárman ültek. Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid–19) elleni oltással rendelkezők aránya a 16 német tartomány közül éppen Szászországban a legalacsonyabb, csupán 53,1 százalék, csaknem tíz százalékponttal elmarad a szövetségi átlagtól.

Szászország mellett a volt NDK területén fekvő több más tartományban is átlagon aluli az átoltottság, és a térség egészére jellemző, hogy erősebb az ellenkezés az oltással szemben, mint az ország nyugati részén. Az oltásellenesség esetenként erőszakos formában mutatkozik meg. A kedd este megtámadott oltási központnál is történt már incidens: márciusban ismeretlenek festékszóróval felvitt feliratokkal rongálták meg az intézményt, az oltóanyag tárolására használt hűtőkonténerre például azt írták, hogy „méregraktár”.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.