Világ hvg.hu 2021. március. 03. 10:24

Bejutott a kamera a galántai járványkórházba, ahol a lélegeztetőgépre kerültek 60 százaléka meghal

A galántai járványkórház intenzív osztályán külön pszichológus foglalkozik az orvosokkal.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Videóriportot forgatott a Pozsonytól 50 kilométerre lévő galántai járványkórházban az Euronews. Az intézmény január óta számít Covid-központnak, 100 kilométeres körzetből viszik oda a fertőzötteket, mára pedig már tulajdonképpen csak a gyermekosztályon vannak más betegséggel küzdők, és csak pár ellátás folyik a koronavírusos betegek ápolásán kívül.

“Nagyjából 650 dolgozója van a kórháznak, közülük 100 covidosként betegállományban van. A dolgozók 70 százaléka foglalkozik covidos beteggel" – mondta Alexandra Pavlovičová, az intézmény igazgatója. Pavlovičová azt is hozzátette, hogy decemberben még 160 fertőzött munkatársa volt.

Az Egészség Világa kórházból bemutatják azt, amit Magyarországon szinte teljes titkolózás övez: láthatjuk, mi történik a szigorú szabályokkal lezárt intenzív osztályon, ahova csak olyan hermetikusan lezárt ruhában lehet belépni, amiben percek alatt izzadni kezdünk, miközben a nővérek és orvosok 12 és 24 órát töltenek bennük egyhuzamban.

Az is kiderül, hogy a dolgozókkal pszichológus is foglalkozik többek közt amiatt, hogy az intenzívre kerülő betegek 60 százaléka nem éli túl a betegséget, ráadásul a páciensek átlagéletkora is csökken.

Az elmúlt napokban lakosságarányosan északi szomszédunknál volt a legtöbb áldozata a koronavírusnak az egész világon, az ötmilliós ország kórházaiban már több mint négyezer fertőzött fekszik.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Windisch Judit - Dezső András 2021. április. 12. 17:05

Mennyire egyedülálló a magyar modell, amely rekordszámok mellett döntött az iskolák nyitásáról?

Az európai példák azt mutatják, hogy az iskolákat csak azután kezdték el vagy kezdik el kinyitni, hogy javulnak a járványügyi adatok. Kivétel ez alól Ausztria, ahol viszont egy intenzív teszteléssel kompenzálnak és nem is állnak rosszul. Noha itthon a környékbeli országokhoz képest magas a fertőzöttségi és halálozási adat, az is igaz, hogy szinte sehol sem álltak olyan jól oltásban, mint Magyarországon, ahol azonban a jól haladó oltások ellenére még messze a nyájimmunitás.