Világ MTI 2021. február. 23. 20:24

Ötezer adag Moderna-vakcinával lepte meg Izrael Csehországot

Andrej Babis kért, és kapott.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Izrael 5000 adag Moderna-vakcinát adományozott Csehországnak. Radek Vondrácek, a cseh parlamenti alsóház elnöke szerint az izraeli kormány Andrej Babis cseh miniszterelnök kérésére küldte a koronavírus elleni védőoltást a cseheknek.

A vakcinákkal a cseh hadsereg 2500 olyan tagját oltják be a Lidovky.cz hírportál értesülése szerint, akik közvetlenül segédkeznek a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

A prágai CTK hírügynökség szerint Csehország mellett Honduras és Guatemala is kap az vakcinát Izraeltől, a szoros diplomáciai kapcsolat és az általuk nyújtott segítség elismeréseként.

A csehek jelenleg a Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca cégek vakcináit használják. Babis korábban budapesti útja után úgy nyilatkozott, hogy mérlegelik az orosz Szputnyik V vakcina használatát is, de ez később lekerült a napirendről. Keddi közlés szerint az országban eddig mintegy 570 ezer személyt oltottak be koronavírus ellen.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Vállalkozás Sztojcsev Iván 2021. április. 12. 14:30

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Nem mindennapi üzletet hozott össze a brit uralkodócsalád: kilenc generáció óta örökítik tovább a jelenleg közel 30 ezer milliárd forintosra becsült üzleti értéküket, az ingatlan- és földvagyonuk pedig évente több tízmillió font nyereséget hoz számukra az állami támogatáson felül. De miből élnek meg ők pontosan, és mit tesznek, hogy évről évre érkezzen hozzájuk a bevétel?