Gazdaság MTI 2021. február. 21. 21:16

Szíriának szánt vakcinákért fizetett Izrael egy fogolycsere-megállapodás részeként

Netanjahu azt állítja, az alkuban "egyetlen darab izraeli vakcina sem" érintett.

Izrael 1,2 millió dollárt (355 millió forint) fizetett Oroszországnak azért, hogy koronavírus elleni vakcinákkal lássa el Szíriát egy fogolycsere-megállapodás részeként - adta hírül vasárnap az izraeli sajtó.

Izrael és Szíria szerdán állapodott meg Oroszország közvetítésével arról, hogy két szíriai állampolgárt cserélnek ki egy izraeli nőre, aki szíriai területre tévedt. Az egyezség, amelynek feltételeit továbbra is homály fedi, számos bírálatot váltott ki Izraelben, mondván, oltóanyagot bocsát az ellenfél Szíria rendelkezésére, amelynek területén ellenséges iráni csapatok tevékenykednek.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ugyan elismerte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel ápolt jó kapcsolatai révén ütötték nyélbe a megállapodást, de szombaton azt állította, hogy az alkuban "egyetlen darab izraeli vakcina sem" érintett. Arról ugyanakkor nem szólt, hogy Izrael fizetett volna a vakcinákért Oroszországnak. Hangsúlyozta, hogy a moszkvai vezetés követelésére titkosították a megállapodás részleteit. Az izraeli kormány ellenzéke nehezményezte a hírzárlatot.

Merav Michaeli, a Munkapárt vezetője az izraeli törvényhozás külügyi és védelmi bizottságának az összehívására szólított fel, hogy megvitassák a megállapodást és a "cenzúra helytelen, politikai használatát".

A szíriai állami hírügynökség cáfolta a fogolycserével kapcsolatos alku létét. A 25 éves izraeli nőt Moszkván keresztül vitték vissza hazájába, ahol a belbiztonsági szervek kihallgatták. A nő a túlnyomó részben ultraortodox zsidók lakta Modiin Illit településről származik és korábban több alkalommal is megkísérelt átkelni a Gázai övezetbe, illetve Jordániába.

Izrael az 1967-es közel-keleti háborúban foglalta el a Golán-fennsík nyugati felét Szíriától, és 1981-ben törvényben be is kebelezte, de ezt a lépést a nemzetközi közösség nem ismeri el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. május. 13. 20:00

Ki osont be titokban és miért a magyar sportlövő szállodai szobájába?

Példátlan események követik egymást a hazai sportlövészeknél. Előbb a márciusi sportlövő-világkupán Újdelhiben a magyar férfi válogatott két tagja nem állt ki az egyik versenyszám döntőjére, mert harmadik társuk fegyvere szerintük szabálytalan volt. Az elmúlt napok pedig olyan, újabb fordulatot hoztak, amely miatt a magyar sportélet egyik legnagyobb botrányává fajulhat.