Világ MTI 2021. január. 24. 08:24

Venezuela új lapot nyitna Bidennel

Maduro békülne, csak hát ő tényleg elcsalta a választást.

Felszólította az új amerikai kormányzatot helyi idő szerint szombaton Nicolás Maduro venezuelai elnök, hogy nyissanak új lapot, és készségét fejezte ki új út keresésére a Caracas és Washington között megszakadt diplomáciai kapcsolatokban.

"Készek vagyunk új útra lépni Joe Biden kormányzatával a kölcsönös tisztelet, a párbeszéd, a kommunikáció és a megértés alapján" - jelentette ki hívei előtt mondott beszédében Maduro. "Venezuela, a 21. századi, bolivári és forradalmi Venezuela kész új lapot nyitni" a Trump-adminisztrációval való diplomáciai viták után.

Az előző amerikai kormányzat számos szankcióval sújtotta Venezuelát, például 2019 óta az ország fő bevételi forrásának számító kőolaj exportjára elrendelt embargóval. A világ 50 másik országával együtt az Egyesült Államok is elismerte Juan Guaidó ellenzéki politikust, aki 2019. január 23-án ideiglenes államfőnek kiáltotta ki magát, és azzal vádolta meg Nicolás Madurót, hogy csalással nyerte meg az ellenzék által bojkottált 2018. évi elnökválasztást.

Az ENSZ szerint 2015 óta több mint 5 millió venezuelai hagyta el országát a súlyos politikai és gazdasági válság elől menekülve, miközben az országban az infláció éves mértéke meghaladja a 4000 százalékot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról