Világ hvg.hu 2021. január. 11. 18:24

Léptek a demokraták: impeachment indulhat Trump ellen, ha nem távozik

Alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) megindítását javasolja a Demokrata Párt a nyolc nap múlva távozó amerikai elnök, Donald Trump ellen – adták hírül amerikai médiumok.

A dokumentum szerint az a fő vád az elnök ellen, hogy súlyosan veszélyeztette az Egyesült Államokat és törvényhozásának biztonságát azzal, hogy múlt héten szerdán mondott beszédében feltüzelte híveit, akik azután megostromolták a Capitoliumot, a törvényhozás épületét. A történtek miatt öten vesztették életüket, köztük egy rendőr. Szerepel a vádak között az is, hogy Trump hamis nyilatkozatokat tett az elnökválasztás eredményéről, és nyomást gyakorolt Georgia állami tisztségviselőire, hogy „találjanak neki” több szavazatot.

A javaslatról várhatóan a következő napokban szavaz a képviselőház. Amennyiben átmegy, Trump lehet az első amerikai elnök, akit kétszer is impeachment eljárás alá vontak. 2019-ben egyszer már zajlott ellene impeachment azzal a váddal, hogy visszaélt hatalmával, ám a republikánus szenátorok felmentették.

Pelosi ismertette Trump felmentésére vonatkozó tervét

Több amerikai diplomata is felszólította kormányzatot, hogy távolítsák el az amerikai elnököt a 25. kiegészítés alapján.

A demokraták attól tették függővé a javaslatuk benyújtását, hogy a képviselőház elfogad-e egy másik beadványt, amely arra szólítja fel Mike Pence alelnököt, hogy hívja össze a kabinetet, és léptesse életbe a 25. alkotmánykiegészítés szerinti eljárást. Ennek során alkalmatlanná nyilváníthatják az elnököt hivatali teendői ellátására.

Egyhangúságra lett volna szükség ahhoz, hogy a felszólító határozat hivatalos erőre emelkedjen, Alex Mooney nyugat-virginai republikánus képviselő azonban kifogással élt vele szemben. Emiatt kedden vita kezdődik a kérdésben, amit, várhatóan szerdán, szavazás követ.

A demokraták ettől függetlenül 24 órát adtak Pence-nek a válaszadásra. Amennyiben nem lép – és a legtöbb szakértő a BBC szerint erre számít –, a képviselőházban szerdán megkezdődik a vita az impeachmentről szóló javaslatról. A beadvány támogatói azt állítják, hogy megvan a szükséges számú voksuk az elfogadtatásához.

Ha most a demokrata többségű képviselőház megszavazza is az eljárás megindítását, azt a szenátusnak is jóvá kell hagynia. A 100 fős testületben 50:50 a két párt szenátorainak aránya – szavazategyenlőség esetén az alelnök voksa dönt, aki a demokrata párti Kamala Harris lesz január 20-i hivatalba lépése után –, csakhogy az impeachmenthez kétharmados többség kell, és eddig kevés republikánus szenátor tudatta nyíltan, hogy támogatja az eljárást.

Amennyiben Trump ellen másodszorra is megindul az eljárás, a Szenátus tárgyalást tart majd arról, hogy bűnösnek mondja-e ki a politikai vádban. A demokraták szerint a tárgyalást vélhetően nem azonnal, hanem valamikor Joe Biden elnökségének első heteiben tartja majd meg a testület, hiszen jelenleg jóval sürgetőbb ügyekben kell döntenie a koronavírus-járványhoz kapcsolódóan.

És hogy miért fontos, hogy megy-e tovább az eljárás Trump elnöksége után is? Az alkotmány szerint sem börtönre, sem pénzbírságra nem ítélhetik az elnököt, ez már egy későbbi, egyszerű bíróság előtt lefolytatott eljárásban történhetne meg, azonban amellett, hogy megfosztják a hivatalától, attól is eltilthatják, hogy bármilyen szövetségi választott hivatalt betöltsön a jövőben. Sokkal egyszerűbben megfogalmazva: nem engednék, hogy Trump 2024-ben újra induljon az elnökségért.

(New York Times, CNN)

Hogyan mozdíthatják el Trumpot, és mi történne, ha Mike Pence lenne az amerikai elnök?

Sok furcsaságot hozott már Donald Trump elnöksége, de az, hogy komolyan felvetődik, hogy egy amerikai elnököt távolítsanak el a hatalomból másfél héttel az előtt, hogy lejárna a mandátuma, még így is váratlanul extrém lezárása ennek a négy évnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Élet+Stílus Czeglédi Fanni 2021. május. 11. 20:00

Billie Eilish ledobta a bő pulóvert, de ennél intimebb képet is kapunk róla

Billie Eilish új számmal jelentkezett, új albumot ad ki nyáron és a brit Vogue címlapján úgy mutatta meg magát, ahogy még soha nem láttuk. A platinaszőke pin-up imázs elég provokáló volt ahhoz, hogy lájkrekordot döntsön, mi pedig egy újabb emberi és művészi átalakulásnak lehetünk a tanúi, és megint vitatkozhatunk arról, hogy milyen bonyolult is a viszonyunk a testhez. Ha a címlap mögé néznénk, akkor viszont itt egy remek dokumentumfilm, amely betekintést enged egy zseniálisan tehetséges, a világot és magát is megismerni próbáló fiatal felnőtt világába. A 19 éves énekes szupersztársággal és tinédzserkorral folytatott küzdelmének majdnem két és félórás lenyomata még akkor is rendkívül szórakoztató, ha nem rajongóként ülünk le elé.