Világ MTI 2021. január. 11. 12:01

Hatszor szólt hiába a rendőrfőnök, hogy vessék be a Capitoliumnál a Nemzeti Gárdát

Steven Sundot korábban lemondásra szólította fel Nancy Pelosi, a törvényhozás rendőrségének vezetője január 16-ig marad hivatalában.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020

November 3-án elnökválasztást tartottak az Amerikai Egyesült Államokban. A republikánus Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden közti verseny több államban nagyon szoros volt, így végül csak november 7-én derült ki: Joe Biden lesz az USA 46. elnöke. Kövesse az elhúzódó elnökválasztás fejleményeit és lehetséges következményeit a hvg.hu-n.

Az amerikai hírszerzés már a capitoliumi zavargások előtt úgy értesült, hogy a korábbiaknál sokkal nagyobb tüntetésre kell számítani Washingtonban, mégsem állították készenlétbe a Nemzeti Gárdát.

Steven Sund, a Capitolium rendőrségének vezetője szerint a kongresszusi biztonsági tisztségviselők akadályozták meg, hogy segítséget kérjen a szervezettől. Sund elmondása szerint szólt az alsóház és a szenátus biztonsági tisztségviselőinek, hogy engedélyezzék a Nemzeti Gárda készenlétbe helyezését, de ők ezt elutasították.

A rendőrfőnök kérelmét állítólag hatszor utasították el vagy késleltették, annak ellenére, hogy Sund többször elismételte: ijesztő a helyzet.

Kormányzati tisztségviselők korábban viszont azt mondták, hogy küldtek volna embereket az amerikai törvényhozás épületének biztosítására, de nem érkezett ilyen irányú kérés a capitoliumi rendőrségtől. Kenneth Rapuano, az amerikai Védelmi Minisztérium honvédelmi és globális biztonsági ügyekért felelős főtitkárhelyettese a múlt héten tájékoztatott: a Pentagon kapcsolatban állt a capitoliumi rendőrséggel, de azt mondták nekik, nem lesz szükség a Nemzeti Gárda támogatására.

Sund január 16-án távozik tisztségéből. A lemondásra Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke szólította fel, de többek közt a Capitolium rendőri szakszervezetének vezetője is szorgalmazta Sund menesztését.

Szerdán Donald Trump elnök több száz feldühödött híve erőszakkal behatolt a Capitoliumba, és csak négyórányi művelettel – a Nemzeti Gárda segítségével – sikerült őket eltávolítani az épületből. Az ostrom során öten életüket vesztették. Az incidens miatt meg kellett szakítani a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményének véglegesítését.

Trump az elmúlt hónapokban többször megkérdőjelezte a választás tisztaságát. A leköszönő elnök a Capitolium ostromának kezdetén dicsérte támogatóit, majd elítélte az erőszakot.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról