Világ MTI 2021. január. 11. 06:44

Zavargások a Capitoliumnál: belföldi terrorizmus miatt indítottak eljárásokat

A Pentagon szerint további fenyegetésekre lehet számítani Joe Biden január 20-i beiktatásáig.

Biden nyert, Trump még küzd - amerikai elnökválasztás 2020
Friss cikkek a témában

Legalább 25, belföldi terrorizmussal kapcsolatos eljárást indítottak az Egyesült Államokban az amerikai kongresszus ostroma nyomán - közölte Jason Crow demokrata párti képviselő vasárnap, Ryan McCarthy amerikai védelmi államtitkárra hivatkozva.

Crow, a képviselőház fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának tagja szerint McCarthy elmondta neki, hogy a Pentagonnak tudomása van "további lehetséges fenyegetésekről terroristajelöltek részéről" a Joe Biden megválasztott demokrata párti elnök január 20-i beiktatásáig terjedő időszakban.

"Hosszúfegyvereket, Molotov-koktélokat, robbanószerkezeteket, gyorskötözőket foglaltak le, ami azt jelzi, hogy nagyobb katasztrófát sikerült hajszállal megelőzni" - mondta Crow, aki egykor az amerikai hadsereg Ranger különleges alakulatánál szolgált.

Mint mondta, McCarthy arról biztosította, hogy a helyi és a szövetségi bűnüldözési hatóságok összehangolják biztonsági előkészületeiket a Capitoliumban történteket követően.

Az igazságügyi minisztérium egyébként vasárnap közölte, hogy még két embert elfogtak a zavargásokkal összefüggésben, mindkét férfit a szenátus üléstermében készült fényképeken is látni lehetett.

Szerda este Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította őket, hogy menjenek az amerikai törvényhozás épületéhez.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés