Világ hvg.hu 2021. január. 11. 16:30

Merkel szerint „problematikus” Trump kitiltása a Twitterről

A német kancellár úgy látja, a véleményszabadság alapvető fontosságú jog.

Problematikusnak tartja a német kancellár, hogy a Twitter végleg felfüggesztette Donald Trump amerikai elnök hozzáférését a fiókjához, és törölte a csatornáját is. Erről Angela Merkel szóvivője beszélt egy hétfői sajtótájékoztatón – írta az ABC News az AP jelentése alapján.

Steffen Seibert szerint a közösségi médiumok üzemeltetőinek „nagy felelősségük van abban, hogy a politikai kommunikációt ne mérgezhesse meg a gyűlölet, a hazugságok és az erőszakra ösztönzés”. Helyesnek nevezte, hogy a cégek „nem lépnek hátra”, amikor valaki ilyen tartalmú bejegyzéseket tesz közzé, hanem tesznek ellene, például figyelmeztetéssel látják el.

De azt is hozzátette Seibert, hogy

a vélemény kifejezésének szabadsága elementáris fontosságú alapjog.

Úgy fogalmazott: ennek az alapvető jognak a gyakorlásába be lehet avatkozni, de kizárólag a törvények szabta keretek között, nem pedig a közösségi médiafelületek menedzsmentjének döntése alapján.

A Twitter előbb – magyar idő szerint csütörtök hajnalban – ideiglenesen, 12 órára tiltotta ki Trumpot, mivel nem ítélte el egyértelműen, hogy a hívei megostromolták az amerikai törvényhozás épületét, a Capitoliumot. Szombatra virradóra aztán azt közölte a mikroblog-szolgáltató: arra jutottak, hogy ha az elnök továbbra is használhatja a felületet, fennáll az esélye, hogy ismét erőszakos tettekre biztatja a szimpatizánsait.

Csütörtökön a Facebook is Trump fiókjának ideiglenes, de legalább január 20-ig, az új elnök, Joe Biden beiktatásáig tartó felfüggesztéséről határozott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Gazdaság Balla Györgyi 2021. április. 20. 12:20

„Ez a békásmegyeri lakótelep a Balaton-parton” – új lakópark ellen tiltakoznak a helyiek Siófokon

Siófokon van az egyetlen olyan terület a Balatonnál, amelyen megengedett az akár 24 méter magas toronyház építése is. Van olyan befektető, aki élne a lehetőséggel, a helyiek tiltakoznak a beépítés ellen. Az önkormányzat pedig nem szeretne fellépni ellene, mert fél, hogy olyan kártérítést kapna a nyakába, hogy anyagilag az eddiginél is jobban legatyásodna. Mára lényegében minden talpalatnyi földet beépítettek a Balatonnál, az ingatlanárak pedig az egekben.