Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

#Mike_Pence

Világ hvg.hu

Joe Biden letette a hivatali esküt - minden hír az elnöki beiktatásról

Magyar idő szerint 17 órakor érkezett meg a washingtoni Capitoliumra Joe Biden, alig egy órával később pedig beiktatták az Egyesült Államok 46. elnökének. A ceremóniát idén a koronavírus-járvány miatt nem követhették tömegek, de nemcsak a nézők, hanem Donald Trump leköszönő elnök sem volt ott, a ceremónián csak a távozó alelnök, Mike Pence vett részt. Washington központja is egy katonák által megszállt város képét mutatja, a Nemzeti Gárda mintegy 25 ezer tagja vigyáz a rendre, miután a távozó Trump hívei január 6-án megrohamozták a Capitoliumot.

Világ MTI / hvg.hu

Pence elutasította Trump felmentését

Az amerikai kongresszus megszavazta a határozatot, amiben felszólították az alelnököt, hogy alkalmazza a 25. kiegészítést, de Pence közölte levélben, hogy elutasítja Trump felmentését.

Világ Sztojcsev Iván

Hogyan mozdíthatják el Trumpot, és mi történne, ha Mike Pence lenne az amerikai elnök?

Sok furcsaságot hozott már Donald Trump elnöksége, de az, hogy komolyan felvetődik, hogy egy amerikai elnököt távolítsanak el a hatalomból másfél héttel az előtt, hogy lejárna a mandátuma, még így is váratlanul extrém lezárása ennek a négy évnek. Összegyűjtöttük, mik az alkotmányos lehetőségek Trump elmozdítására, milyenek ezeknek az esélyei, és mi várhat az Egyesült Államokra a következő napokban, ha Mike Pence lenne az elnök, vagy ha Trump maradna.