Világ 2021. január. 20. 11:01

Joe Biden letette a hivatali esküt - minden hír az elnöki beiktatásról

Magyar idő szerint 17 órakor érkezett meg a washingtoni Capitoliumra Joe Biden, alig egy órával később pedig beiktatták az Egyesült Államok 46. elnökének. A ceremóniát idén a koronavírus-járvány miatt nem követhették tömegek, de nemcsak a nézők, hanem Donald Trump leköszönő elnök sem volt ott, a ceremónián csak a távozó alelnök, Mike Pence vett részt. Washington központja is egy katonák által megszállt város képét mutatja, a Nemzeti Gárda mintegy 25 ezer tagja vigyáz a rendre, miután a távozó Trump hívei január 6-án megrohamozták a Capitoliumot.

Megfordítom a sorrendet

Joe Biden beköltözött a Fehér Házba

Az Egyesült Államok 46. elnöke beérkezett a Fehér Házba. A nap további programja a járvány miatt a hagyományostól kicsit eltérően alakul: az ünnepi ebéd elmarad, és éjszakába nyúló beiktatási bált sem szerveztek. Helyette Ünnepeljük Amerikát címmel másfél órás tévéműsor kezdődik, helyi idő szerint este fél kilenctől, ami nálunk éjjel 2:30-as kezdést jelent majd.

Mi ezzel egész napos élő közvetítésünket lezárjuk, köszönjük, hogy velünk együtt követték figyelemmel az eseményeket!

Katonai seregszemlét tart Biden és Harris

Ez is az amerikai hagyomány része, a békés hatalomátadást szimbolizáló egyik elem. Idén annyiban más a procedúra, mint eddig, hogy a szigorú  járványügyi szabályokat itt is be kell tartani.

Biden elküldte az első tweetjét elnökként

Miután az elnöki Twitter-csatornát megkapta Joe Biden, elsőként arról írt: nincs elvesztegetni való idő, hogy megküzdjenek a válsággal, ezért rögtön munkába áll. Ezúttal nem részletezte, de korábban már egyértelmű lett, mivel kezdi a munkáját: felállít egy járványügyi tanácsadó testületet, kilakoltatási tilalmat rendel el, szól az ENSZ-nek, hogy visszalépnek a párizsi klímaegyezménybe, és nekiáll a gazdasági válságkezelésnek is.

A Szenátusban is most lesz a demokratéké a többség

Nem annyira látványos, mint egy elnöki eskütétel, de hamarosan beiktatják a Szenátusba a georgiai választás januári második fordulójának két győztesét, így a Demokrata Párt a Képviselőház után a Szenátusban is többségbe kerül. Olyan, hogy a törvényhozás alsó- és felsőházát is a demokraták kontrollálják, és az elnököt is ők adják, utoljára 2009 és 2010 között történt meg. Arra pedig, hogy egy elnök, mint most Trump, ne csak az újraválasztási kampányában veszítsen, hanem az alsó- és a felsőházban megszerzett többséget is elbukja, utoljára 1932-ben volt példa. Jon Ossoff, Georgia egyik új szenátora lesz 33 évesen a legfiatalabb szenátor 1973 óta, amikor a 30 éves Joe Biden Delaware képviseletében bekerült a törvényhozásba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés